Očištění okouni, uvaření ve vodě s utřeným česnekem se solí, cibulí a kmínem, servírovaní přelití rozpuštěným máslem a posypaní osmahnutou strouhankou.
1. Okouny si vykucháme, oškrábeme a opláchneme (nebo je také můžeme stáhnout z kůže)
2. Palici česneku si rozebereme na stroužky, které oloupeme a utřeme se solí, cibuli si jen očistíme od případných nečistot a opláchneme, neloupeme
3. Do hrnce si nalijeme vodu, přidáme očištěné okouny, utřený česnek, cibuli a trochu kmínu, poté přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 20 minut
4. Uvařené ryby vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře, polijeme rozehřátým máslem a posypeme strouhankou, kterou jsme si lehce osmahli na másle.
Vhodnou přílohou je jednoduchý bramborový salát bez majonézy.