Rybářský rozcestník

Raci s koprovou omáčkou

Dnes je jen málo příležitostí jak si opatřit čerstvé raky. Raci, za dob minulých tolik oblíbení, jsou dnes v českých vodách přísně chránění. Můžete ale sehnat račí ocásky nakládané nebo mít štěstí na raky mražené z míst, kde ještě nezaznamenali jejich radikální úbytek jako u nás.

2 náročnost
30 minut
Raci s koprovou omáčkou
  • Várka:
  • 25 ks raků
  • 1,5 l vody
  • 0,5 l piva
  • 0,1 kg másla
  • 1 svazek petrželové nati
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 2 svazky čerstvého kopru
  • 0,2 kg zakysané smetany
  • 0,1 kg hladké mouky
  • 0,1 kg másla
  • 0,05 l rostlinného oleje
  • 4 ks žloutky
  • 3 ks střední šalotky
  • 2 lžíce vinného bílého octa
  • čerstvý tymián
  • nové koření
  • celý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Raky očistíme a vaříme ve várce deset minut
    2. Na másle s olejem zpěníme šalotku, přidáme nakrájené stonky kopru (ne lístky samotné, ty přidáváme až nakonec), dále celý pepř, nové koření, tymián a bobkový list, asi po pěti minutách důkladného restování zaprášíme hladkou moukou a další dvě minuty dusíme
    3. Přilijeme 0,1 l vývaru z raků a důkladně šleháme, aby se nám mouka nesrazila
    4. Přidáme ocet, lístky sekaného kopru, zakysanou smetanu s rozkvedlanými žloutky a důkladně mícháme dalších pět minut, dokud omáčku neodstavíme
    5. Vařené raky přeléváme omáčkou jen zlehka, aby vynikla jejich přirozená chuť.

    Poznámka

    Zdroj: www.citybee.cz, recept připravil: Radek Jakubec. Celý článek o staropražských specialitách najdete zde: 5 původních pražských receptů, díky kterým dáte vale smažáku.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím