Dnes je jen málo příležitostí jak si opatřit čerstvé raky. Raci, za dob minulých tolik oblíbení, jsou dnes v českých vodách přísně chránění. Můžete ale sehnat račí ocásky nakládané nebo mít štěstí na raky mražené z míst, kde ještě nezaznamenali jejich radikální úbytek jako u nás.
1. Raky očistíme a vaříme ve várce deset minut
2. Na másle s olejem zpěníme šalotku, přidáme nakrájené stonky kopru (ne lístky samotné, ty přidáváme až nakonec), dále celý pepř, nové koření, tymián a bobkový list, asi po pěti minutách důkladného restování zaprášíme hladkou moukou a další dvě minuty dusíme
3. Přilijeme 0,1 l vývaru z raků a důkladně šleháme, aby se nám mouka nesrazila
4. Přidáme ocet, lístky sekaného kopru, zakysanou smetanu s rozkvedlanými žloutky a důkladně mícháme dalších pět minut, dokud omáčku neodstavíme
5. Vařené raky přeléváme omáčkou jen zlehka, aby vynikla jejich přirozená chuť.
Zdroj: www.citybee.cz, recept připravil: Radek Jakubec. Celý článek o staropražských specialitách najdete zde: 5 původních pražských receptů, díky kterým dáte vale smažáku.