Rybářský rozcestník

Raci s koprovou omáčkou

Dnes je jen málo příležitostí jak si opatřit čerstvé raky. Raci, za dob minulých tolik oblíbení, jsou dnes v českých vodách přísně chránění. Můžete ale sehnat račí ocásky nakládané nebo mít štěstí na raky mražené z míst, kde ještě nezaznamenali jejich radikální úbytek jako u nás.

2 náročnost
30 minut
Raci s koprovou omáčkou
  • Várka:
  • 25 ks raků
  • 1,5 l vody
  • 0,5 l piva
  • 0,1 kg másla
  • 1 svazek petrželové nati
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 2 svazky čerstvého kopru
  • 0,2 kg zakysané smetany
  • 0,1 kg hladké mouky
  • 0,1 kg másla
  • 0,05 l rostlinného oleje
  • 4 ks žloutky
  • 3 ks střední šalotky
  • 2 lžíce vinného bílého octa
  • čerstvý tymián
  • nové koření
  • celý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Raky očistíme a vaříme ve várce deset minut
    2. Na másle s olejem zpěníme šalotku, přidáme nakrájené stonky kopru (ne lístky samotné, ty přidáváme až nakonec), dále celý pepř, nové koření, tymián a bobkový list, asi po pěti minutách důkladného restování zaprášíme hladkou moukou a další dvě minuty dusíme
    3. Přilijeme 0,1 l vývaru z raků a důkladně šleháme, aby se nám mouka nesrazila
    4. Přidáme ocet, lístky sekaného kopru, zakysanou smetanu s rozkvedlanými žloutky a důkladně mícháme dalších pět minut, dokud omáčku neodstavíme
    5. Vařené raky přeléváme omáčkou jen zlehka, aby vynikla jejich přirozená chuť.

    Poznámka

    Zdroj: www.citybee.cz, recept připravil: Radek Jakubec. Celý článek o staropražských specialitách najdete zde: 5 původních pražských receptů, díky kterým dáte vale smažáku.

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím