Rybářský rozcestník

Staročeský kapr na černo

Kapr připravený tzv. „na černo“, tedy povařený s kořenovou zeleninou a dalšími ingrediencemi.

2 náročnost
60 minut
  • 1 ks kapra
  • 1 ks cibule
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 g perníku
  • 100 g sušených švestek nebo 2 lžíce švestkových povidel
  • 60 g másla
  • 30 g mandlí
  • 20 g rozinek
  • 1 dl červeného vína
  • 1 dl černého piva
  • 2 lžíce octa
  • několik kuliček celého pepře
  • nového koření
  • bobkový list
  • tymián
  • citrón
  • voda
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Kapra zabijeme, krev zachytíme do nádoby, vnitřnosti vybereme a kapra vypláchneme octem
    2. Rybu naporcujeme, osolíme a necháme chvíli odležet
    3. Na sádle osmažíme nakrájenou zeleninu a cibuli, přidáme koření, omytou citrónovou kůru, zalijeme půl litrem horké vody a osolíme
    4. Do vroucího základu vložíme připravené porce kapra a zvolna jej vaříme do měkka
    5. Uvařené porce opatrně vyjmeme a přendáme do jiné nádoby, do základu přidáme nastrouhaný perník, černé pivo, švestková povidla nebo sušené švestky, kapří krev s octem a vše důkladně provaříme
    6. Provařenou omáčku ochutíme červeným vínem, cukrem, citrónovou šťávou a přecedíme ji přes jemné sítko na kapří maso
    7. Nakonec přidáme oprané rozinky a spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle.

    Nejčtenější články

    Masaři plundrují svazové vody!

    Na internetu koluje Print Scrn chatu dvou mladíků, který ukazuje dva masaře v tom pravém světle. Z jejich diskuze totiž vyplývá, že ve svazové vodě chycené ryby prodávají obchodníkům vietnamské národnosti.

    Horní míry dravců? Ano nebo ne?

    V jedné komunitě na Facebooku se objevila diskuze o snaze stanovit, kromě kaprů, horní míry i dravcům. Jak to vidíte vy? Je potřeba hájit trofejní dravce? Já osobně si nejsem jistý, že například u sumce je třeba nějaké hájení, ale třeba jsem mimo. Pojďme si na toto téma popovídat i u nás na Facebooku!

    V portugalském moři chytili prehistorické monstrum. Žilo již před 80 miliony let

    Pracovníci Portugalského institutu moře a atmosféry vylovili u břehů oblasti Algarve mimořádně vzácný druh žraloka. Jedná se o živočicha, který na naší planetě žije již desítky milionů let a je proto vědci označován za „živou fosilii.“ S odkazem na místní televizi o tom informoval server BBC.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím