Rybářský rozcestník

Staročeský kapr na černo

Kapr připravený tzv. „na černo“, tedy povařený s kořenovou zeleninou a dalšími ingrediencemi.

2 náročnost
60 minut
  • 1 ks kapra
  • 1 ks cibule
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 g perníku
  • 100 g sušených švestek nebo 2 lžíce švestkových povidel
  • 60 g másla
  • 30 g mandlí
  • 20 g rozinek
  • 1 dl červeného vína
  • 1 dl černého piva
  • 2 lžíce octa
  • několik kuliček celého pepře
  • nového koření
  • bobkový list
  • tymián
  • citrón
  • voda
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Kapra zabijeme, krev zachytíme do nádoby, vnitřnosti vybereme a kapra vypláchneme octem
    2. Rybu naporcujeme, osolíme a necháme chvíli odležet
    3. Na sádle osmažíme nakrájenou zeleninu a cibuli, přidáme koření, omytou citrónovou kůru, zalijeme půl litrem horké vody a osolíme
    4. Do vroucího základu vložíme připravené porce kapra a zvolna jej vaříme do měkka
    5. Uvařené porce opatrně vyjmeme a přendáme do jiné nádoby, do základu přidáme nastrouhaný perník, černé pivo, švestková povidla nebo sušené švestky, kapří krev s octem a vše důkladně provaříme
    6. Provařenou omáčku ochutíme červeným vínem, cukrem, citrónovou šťávou a přecedíme ji přes jemné sítko na kapří maso
    7. Nakonec přidáme oprané rozinky a spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím