Rybářský rozcestník

Sumec dušený v leču

Na pánvi na troše oleje opečené porce sumce obalené v mouce smíchané s mletou červenou paprikou, pak podušené spolu s lečem doměkka.

2 náročnost
30 minut
SumecSumecSumec
  • 2 ks podkovy ze sumce (250-300 g)
  • 1 ks chilli paprička
  • 1 sklenice leča (750 g)
  • 1 lžíce worchesterové omáčky
  • červená mletá paprika
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Podkovy rozpůlíme, vyřízneme páteřní kost, osolíme, pokapeme citronem, necháme hodinu odpočinout (citronem se pokapává rybí maso, protože uvolní vodu a maso se zpevní).
    2. Porce ryby osušíme a obalíme v hladké mouce, kterou jsme promíchali se sladkou červenou paprikou.
    3. V prostorné pánvi opečeme sumce dozlatova z obou stran.
    4. Do pánve nalijeme sklenici sterilovaného leča i s nálevem, přidáme chilli papričku, worchestr, přiklopíme a dusíme zvolna 15 minut. Sundáme poklici, necháme vysmahnout přebytečnou tekutinu, až zelenina zhoustne, při dušení se krásně rozvaří a vytvoří hustou omáčku.
    5. Rybu na talíři přelijeme omáčkou, podáváme s pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?