Rybářský rozcestník

Vaření raků s koprem

K vaření raků používáme různých vývarů s různými přísadami, které volíme podle toho, jaké příchuti chceme u raků dosáhnout. Na jednu osobu počítáme podle velikosti 6 až 10 raků a vaříme je 10-15 minut.

2 náročnost
35 minut
  • 30 ks raků
  • 1 ks cibule
  • 3 l vody
  • 100 g mrkve
  • 50 g čerstvého kopru
  • trochu zelené petrželky
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce dáme vodu (vývar), přidáme nakrájenou očištěnou mrkev a cibuli, osolíme a necháme asi 15 minut povařit
    2. Potom přidáme rozsekaný kopr, zelenou petržel, znovu přivedeme do varu a teprve do prudce vařícího vhodíme očištěné raky, které chvilku podržíme vařečkou pod vodou, abychom je co nejdříve usmrtili
    3. Hrnec přiklopíme pokličkou a ještě vaříme 10–15 minut.

    Poznámka

    Jak raky jíme: Z raků jíme pouze maso z klepítek a ocásků, před pojídáním uvařeného raka rukou v půli rozlomíme, vidličkou maso z ocasového krunýře vyjmeme a podélně je rozkrojíme, abychom mohli odstranit střívko (není-li již předem odstraněno). Klepítka ukroutíme, nožem na raky je nalomíme a maso z klepítek vytáhneme vidličkou.

    Nejčtenější články

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.

    Obal na pruty z džínů (riflí)

    Obal na pruty si můžete samozřejmě koupit. Ale nejen pro šetřílky tu máme tip na obal na pruty ušitý ze starých džínsů. A nemusí jít jenom o obal na pruty, stejně tak si do přešitých riflí můžete k vodě nosit podběrák, stojan, vidličky…

    Houbička na mytí nádobí se hodí i na rybách!

    Asi každý již držel v ruce houbičku na nádobí, i když se třeba vyhýbá kuchyni, jak jen může. Přesto se vyplatí si ji brát na ryby a to nejen na mytí nádobí. Můžeme ji použít třeba jako nosič vůní a chutí, nebo na ni lze dokonce chytat. Ovšem také se hodí jako pomocník při vyvážení krmení a nástrahy například s dálkově ovládanou lodičkou.