K vaření raků používáme různých vývarů s různými přísadami, které volíme podle toho, jaké příchuti chceme u raků dosáhnout. Na jednu osobu počítáme podle velikosti 6 až 10 raků a vaříme je 10–15 minut.
1. Do hrnce dáme vodu, na kolečka nakrájenou cibuli, kmín, nakrájenou zelenou petržel, sůl a asi 5 minut ji povaříme
2. Pak teprve vhodíme do vařícího vývaru očištěné raky, které chvilku podržíme vařečkou pod vodou, abychom je co nejdříve usmrtili
3. Potom hrnec přiklopíme pokličkou a ještě vaříme 10–15 minut.
Jak raky jíme: Z raků jíme pouze maso z klepítek a ocásků, před pojídáním uvařeného raka rukou v půli rozlomíme, vidličkou maso z ocasového krunýře vyjmeme a podélně je rozkrojíme, abychom mohli odstranit střívko (není-li již předem odstraněno), klepítka ukroutíme, nožem na raky je nalomíme a maso z klepítek vytáhneme vidličkou.