Rybářský rozcestník

Grilovaný úhoř marinovaný ve vinné marinádě

Porce staženého úhoře přes noc marinované v marinádě s dezertního vína, zeleniny a koření, před grilováním osušené, potřené olejem, grilované na roštu grilu doměkka.

2 náročnost
45 minut
+ doba marinování  
Fish and mashed potatoes on a plate, view from above
  • 800 g úhoře (zbaveného kůže, vykuchaného)
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Na marinádu:
  • 200 ml dezertního bílého vína (sladké)
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce nasekané zelené petrželové natě
  • 1 lžíce zelené celerové natě
  • 3 ks hřebíčky
  • 1 ks cibule
  • Příprava

    1. Vykuchaného, z kůže staženého, očištěného úhoře nakrájíme na špalíky asi tak 10 cm dlouhé, ty opláchneme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme
    2. Větší kusy nařízneme podél páteře a rozevřeme, zajistíme špejlemi nebo grilovacími jehlami, menší kusy necháme jako válečky
    3. Připravíme marinádu; do misky nalijeme víno, vodu, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, nať celeru a petržele, doplníme o hřebíček
    4. Porce úhoře osolíme, okořeníme pepřem, vložíme do marinády a na 24 hodin, necháme marinovat v lednici v nějaké vhodné uzavřené nádobě
    5. Před samotným grilováním úhoře vyndáme, osušíme, potřeme olejem
    6. Připravené porce úhoře dáme na rošt dobře rozpáleného grilu, pozvolna, spíše po krajích, grilujeme tak 10 až 15 minut z každé strany, potíráme marinádou.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím