Rybářský rozcestník

Pikantní pomazánka z uzené makrely

Rozmělněná vyuzená makrela zbavená kostí, dochucená zeleninou, majonézou, rajským protlakem a kořením, servírovaná jako pomazánka například na plátcích opečené veky.

1 náročnost
30 minut
Pikantní pomazánka z uzené makrely
Pikantní
  • 250 g uzené makrely
  • 100 g pórku
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 ks červené masité papriky
  • chilli omáčka dle chuti
  • sůl
  • strouhaný křen na ozdobu
  • Příprava

    1. Maso z uzené makrely zbavíme kostiček, v misce vidličkou rozmělníme na drobné kousky
    2. Pórek nakrájíme na tenká kolečka, spaříme v cedníku vařící vodou, necháme okapat, papriku nakrájíme na drobné kostičky
    3. Rybí maso promícháme s okapaným pórkem, nakrájenou paprikou, přidáme nasekanou petrželku, majonézu, rajský protlak, vše promícháme
    4. Pomazánku podle chuti dochutíme chilli omáčkou a solí
    5. Hotovou pomazánku mažeme například na plátky opečené veky potřené lehce česnekem, posypeme strouhaným křenem a podáváme.

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?