Rybářský rozcestník

Vaření langusty

Základní úprava langusty – vařením.

1 náročnost
45 minut
Vaření langusty
  • 1 ks langusty (600 g a více)
  • 1,5 l vývaru ze zeleniny (k vaření ryb)
  • sůl
  • Příprava

    1. Nejdříve ji před vařením ve studené vodě ostrým kartáčem důkladně omyjeme, při tom dbáme, abychom nepoškodili její dlouhá tykadla, která jsou hlavní ozdobou upravené langusty
    2. Očištěnou langustu přivážeme živou na vložku vaničky určené k vaření ryb, a to tak, aby měla natažený ocas a aby se při vaření nezkroutil, protože uvařené maso z nataženého ocasu lze daleko lépe nakrájet
    3. Abychom poklicí neulámali tykadla, svážeme je a v kloubcích je obrátíme dozadu na hřbet, ke kterému je přivážeme
    4. Takto připravenou langustu vložíme do rybí vaničky s prudce vařící vodou, do níž byly dány patřičné přísady
    5. Vody musí být tolik, aby celá langusta byla dobře ponořena
    6. Langustu vážící 600 g vaříme asi 30 minut, těžší o 10 – 15 minut déle
    7. Potom ji z vaničky vyjmeme, přestřihneme provázky, kterými byla k vložce rybí vaničky přivázána
    8. Langusta má maso z největší části jen ve svém silném ocase, po odstřižení celého povrchu ocasového krunýře drůbežími nůžkami vyjmeme opatrně maso z ocasu a odstraníme z něho střívko
    9. Pamatujeme na to, že také v nožkách je trochu masa; proto je rozsekneme a maso z nich vyjmeme
    10. Další použití langustího masa viz. příslušné receptůry.

    Doporučení

    Vaříme-li čerstvou langustu, použijeme v každém případě i jejího krunýře, který pro svůj nevšední tvar dodá upravenému pokrmu efektní vzhled. Po uvaření krunýř však potřeme kůží ze slaniny nebo olejem, aby dostal lesk.

    Poznámka

    Vývar se zeleninou k vaření korýšů viz. recept: Vývar se zeleninou k vaření korýšů.

    Nejčtenější články

    Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

    Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?