2 náročnost
15 minut
+ doba vaření ryb cca 12 až 15 minut
250 ml (1 kelímek) smetany na vaření
30 g másla
20 g hladké mouky
1 ks větší kyselé nakládané okurky nebo dvě menší okurky
1-2 vrchovaté lžíce nasekaného kopru
pepř
sůl
Příprava
- Připravíme si světlou jíšku; mouku přímo v hrnci necháme v rozpáleném tuku (v tomto případě v rozpuštěném másle) jen krátce zpěnit
- Za stálého míchání a podlévání smetanou povaříme na jemnou omáčku, tu osolíme a okořeníme pepřem, nakonec přidáme na drobno pokrájenou kyselou okurku
Použití omáčky na uvaření rybího masa:
- Do výše připravené omáčky vložíme osolené, pepřem okořeněné porce ryby, jako kapra, tlouště, candáta, okouna, štiky…, které můžeme ještě pokapat citronovou šťávou
- Rybí maso vaříme v omáčce na mírném zdroji tepla 12-15 minut, prostě tak dlouho, až maso změkne, ale nesmí se rozpadat!
- Jednotlivé porce ryby přendáme na talíře, přelijeme je omáčkou a ozdobíme nadrobno pokrájeným koprem.
Doporučení
Omáčku s rybou podáváme například s vařeným bramborem, rýží nebo těstovinami.