Rybářský rozcestník

Okurková omáčka s koprem

Omáčka připravená ze světlé jíšky, kostiček kyselé okurky, smetany, pepře a soli, v ní povařené porce ryby, jako kapra, tlouště, ale také okouna, candáta či štiky, porce ryby pak servírované přelité omáčkou a ozdobené nasekaným koprem.

2 náročnost
15 minut
+ doba vaření ryb cca 12 až 15 minut  
  • 250 ml (1 kelímek) smetany na vaření
  • 30 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 1 ks větší kyselé nakládané okurky nebo dvě menší okurky
  • 1-2 vrchovaté lžíce nasekaného kopru
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Připravíme si světlou jíšku; mouku přímo v hrnci necháme v rozpáleném tuku (v tomto případě v rozpuštěném másle) jen krátce zpěnit
    2. Za stálého míchání a podlévání smetanou povaříme na jemnou omáčku, tu osolíme a okořeníme pepřem, nakonec přidáme na drobno pokrájenou kyselou okurku

    Použití omáčky na uvaření rybího masa:

    1. Do výše připravené omáčky vložíme osolené, pepřem okořeněné porce ryby, jako kapra, tlouště, candáta, okouna, štiky…, které můžeme ještě pokapat citronovou šťávou
    2. Rybí maso vaříme v omáčce na mírném zdroji tepla 12-15 minut, prostě tak dlouho, až maso změkne, ale nesmí se rozpadat!
    3. Jednotlivé porce ryby přendáme na talíře, přelijeme je omáčkou a ozdobíme nadrobno pokrájeným koprem.

    Doporučení

    Omáčku s rybou podáváme například s vařeným bramborem, rýží nebo těstovinami.

    Nejčtenější články

    Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

    Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

    Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

    Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

    Rybářská technika chytání – lov přívlačí (vláčka)

    Přívlač je rybolovná technika, kdy se snaží rybář přelstít rybu pomocí umělé, nebo přirozené nástrahy (mrtvé rybky) tak, že ji vede cukavými pohyby, snažíce se co nejvíce napodobit zraněnou rybu, případně jiné vodní živočichy, které mají v oblibě dravé ryby. Cíl je jasný, vyprovokovat dravce k útoku a pak po zaseknutí ho vytáhnout z vody.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím