Rybářský rozcestník

Ústřicové ragú

Neuvařené, ale prohřáté ústřice se žampióny a smetanovou omáčkou. Podáváme jako teplý předkrm nebo jako pochoutku.

2 náročnost
45 minut
  • Pro 6 osob:
  • 36 ks čerstvých ústřic
  • 1 ks žloutku
  • 2/10 l omáčky bílé velouté
  • 1/16 l smetany
  • 60 g žampiónů
  • 30 g másla
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • mletý bílý (cayenský) pepř
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • Příprava

    1. Ústřice otevřeme až krátce před podáváním
    2. Maso (tělíčka) z lastur vyjmeme, odstraníme z nich ústřicové vousy, očištěná tělíčka vložíme do misky a zakryjeme
    3. Potom dáme do kastrolu bílou omáčku, přidáme k ní ústřicovou vodu, pepř, muškátový oříšek a trochu zavaříme
    4. Pak omáčku zakápneme citrónovou šťávou, zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně, je-li třeba přisolíme a postavíme do vodní lázně
    5. Žampióny očistíme, nakrájíme na kostečky, osolíme, opepříme a na másle je podusíme
    6. Udušené žampióny a připravené ústřice vložíme do hotové omáčky a ve vodní lázni silně prohřejeme (vařit se ústřice nesmí, neboť by ztvrdly)
    7. Hotové ragú upravíme do větších čistých lastur nebo do paštiček z lístkového těsta.

    Doporučení

    Příloha: Podáváme-li ragú v mušlích, přikládáme topinky nebo sýrové tyčinky.

    Poznámka

    Obměna: Do ústřicového ragú můžeme také přimíchat vařený řapíkový celer na kostičky nakrájený, k přípravě ragú můžeme také vzít místo omáčky bílé velouté omáčku bílou smetanovou nebo omáčku maltézskou.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?