Rybářský rozcestník

Nakládané jikry

Dříve se tato pochoutka prodávala pomalu v každé hospodě, někde se nakládaly jikry a mlíčí společně, jinde zvlášť. Nejvhodnější na tento recept jsou jikry z kaprů, karasů a cejnů.

1 náročnost
15 minut
+ 2 dny rozležení  
Nakládané jikry ve sklenici
Nakládané
  • 1 kg rybích jiker
  • 4 ks cibule
  • 2 ks červené papriky
  • citronová šťáva
  • voda
  • pepř
  • ocet
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Jikry chvíli povaříme v osolené vodě, odstraníme blánu, v které jsou uloženy, propláchneme vodou a necháme okapat
    2. Jikry promícháme s pokrájenou cibulí a paprikou, zakápneme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, přidáme trochu octa a důkladně promícháme s olejem
    3. Směs nandáme do sklenic, zalijeme olejem, aby byly jikry ponořené a necháme 2 dny v chladu rozležet
    4. Nakládané jikry podáváme s pečivem k pivu.

    Poznámka

    Autor receptu: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím