Rybářský rozcestník

Vánoční rybí polévka prácheňských rybářů

Recept z počátku minulého století z jižních Čech na výbornou rybí polévku.

2 náročnost
45 minut
Vánoční rybí polévka prácheňských rybářů
  • hlava a odřezky z 1 ks kapra (část ocasu, ploutve)
  • rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí)
  • 150 ml sladké smetany
  • 2 l vody
  • 1 hrst sušených hříbků
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks celé pepře
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks malého celeru
  • 1 ks žloutek
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • zelená petrželka
  • muškátový květ
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme hlavu a odřezky ryby, cibuli a kořenovou zeleninu, celý pepř a nové koření, mírně osolíme
    2. Rybí vnitřnosti uvaříme v hrnci zvlášť, vaříme kratší dobu, zhruba 5 minut
    3. Sušené houby zatím namočíme do studené vody
    4. Když se začne vývar vařit, ztlumíme zdroj tepla a povaříme, až je zelenina měkká
    5. Vývar přes síto scedíme a obereme rybí maso z kostí hlavy a odřezků, jikry vyjmeme z blány, mlíčí nasekáme na drobné kousky, zeleninu nakrájíme na nudličky
    6. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zahustíme vývar, provaříme
    7. Do polévky přidáme nakrájené vnitřnosti, obrané rybí maso, nakrájenou zeleninu a namočené houby, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a lžíci nasekané petrželky
    8. Na závěr polévku zjemníme smetanou, v niž jsme rozkvedlali žloutek
    9. Polévku podáváme samotnou, nebo jako vložku můžeme zvolit na sucho opečené kostičky chleba nebo housky.

    Doporučení

    Příprava jíšky viz. recept: Jíška

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?