Rybářský rozcestník

Vánoční rybí polévka prácheňských rybářů

Recept z počátku minulého století z jižních Čech na výbornou rybí polévku.

2 náročnost
45 minut
Vánoční rybí polévka prácheňských rybářů
  • hlava a odřezky z 1 ks kapra (část ocasu, ploutve)
  • rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí)
  • 150 ml sladké smetany
  • 2 l vody
  • 1 hrst sušených hříbků
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks celé pepře
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks malého celeru
  • 1 ks žloutek
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • zelená petrželka
  • muškátový květ
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme hlavu a odřezky ryby, cibuli a kořenovou zeleninu, celý pepř a nové koření, mírně osolíme
    2. Rybí vnitřnosti uvaříme v hrnci zvlášť, vaříme kratší dobu, zhruba 5 minut
    3. Sušené houby zatím namočíme do studené vody
    4. Když se začne vývar vařit, ztlumíme zdroj tepla a povaříme, až je zelenina měkká
    5. Vývar přes síto scedíme a obereme rybí maso z kostí hlavy a odřezků, jikry vyjmeme z blány, mlíčí nasekáme na drobné kousky, zeleninu nakrájíme na nudličky
    6. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zahustíme vývar, provaříme
    7. Do polévky přidáme nakrájené vnitřnosti, obrané rybí maso, nakrájenou zeleninu a namočené houby, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a lžíci nasekané petrželky
    8. Na závěr polévku zjemníme smetanou, v niž jsme rozkvedlali žloutek
    9. Polévku podáváme samotnou, nebo jako vložku můžeme zvolit na sucho opečené kostičky chleba nebo housky.

    Doporučení

    Příprava jíšky viz. recept: Jíška

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím