Rybářský rozcestník

Vařený kapr s citrónem

Rychlá úprava kapra. Jde o porce kapra povařené ve vývaru z povařených plátků citrónu, cibule a koření, servírované s rozpuštěným máslem nebo tatarskou omáčkou a další vhodnou přílohou.

2 náročnost
20 minut
  • 600-800 g kapra připraveného pro kuchyňské zpracování
  • 5-6 ks koleček citrónu
  • 1 ks malé cibule
  • 1 ks bobkový list
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • několik kuliček černého pepře
  • pepř
  • sůl
  • máslo nebo tatarská omáčka jako příloha
  • Příprava

    1. Vodu přivedeme k varu, mírně ji osolíme, přidáme koření, kolečko citrónu a přepůlenou cibuli, necháme na mírném zdroji tepla probublávat tak 5 minut
    2. Do vývaru opatrně vložíme porce kapra, vaříme, stále na mírném zdroji tepla, asi 10 minut
    3. Jednotlivé porce ryby vytáhneme z vývaru, necháme důkladně okapat, rozdělíme na talíře, maso osolíme a okořeníme pepřem
    4. Porce ryby na talíři přelijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme kolečky citrónu, podáváme například s vařenými brambory, nebo jen tak, s chlebem.

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.