Rybářský rozcestník

Úhoř ve vinné omáčce

Dušený úhoř zalitý omáčkou připravenou z výpeku.

2 náročnost
70 minut
  • 4 ks porce úhoře
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 1/4 l bílého vína
  • 1/4 l mléka
  • 1 ks malé cibule
  • 1 ks žloutku
  • ocet (citrónová šťáva)
  • kousek petržele
  • muškátový květ
  • kousek mrkve
  • kousek celeru
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěné porce úhoře osolíme a necháme čtvrt hodiny odležet
    2. Potom je dáme do hrnce s vínem, pokrájenou zeleninou a cibulí, octem (citrónovou šťávou), přidáme trochu vody a dusíme pod pokličkou, až změknou
    3. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme, přidáme procezený vývar z úhoře (množství podle potřeby) a povaříme
    4. Omáčku osolíme, okořeníme muškátovým květem, sundáme z plotýnky a vmícháme žloutek rozšlehaný se dvěma lžícemi vývaru
    5. Úhoře vykostíme, přelijeme omáčkou a podáváme.

    Doporučení

    Příloha: Vařená rýže.

    Poznámka

    Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

    Nejčtenější články

    Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

    Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

    Lov sumců na položenou na pelety a boilies

    Když lov sumců na pelety, pak asi nejúčinnější jsou tzv. „halibutky“ tedy pelety, které, kromě jiného, obsahují maso sardinek. A kdyby náhodou někdo nevěděl, co jsou pelety, pak pelety jsou lisované válečky, které se od boilies kuliček liší právě jejich způsobem výroby a také tvarem. A nutno podotknout, pokud lovné místo několik dní zakrmíte, můžete se dočkat i na pelety pěkných úlovků a to nejen sumců, ale i kaprů, případně i dalších ryb. Ovšem díky masivnímu zakrmování kaprů boilies koulemi dnes můžeme úspěšně chytat sumce na položenou také na oblíbené boilies.

    Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

    Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím