Rybářský rozcestník

Tuňák s paprikovým pyré

Marinované steaky z tuňáka grilované na grilu, podávané s paprikovým pyré.

2 náročnost
45 minut
  • 4 ks (po 170 g) steaků z tuňáka
  • Na marinádu:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kůra a šťáva z 1 limetky
  • mletý pepř
  • sůl
  • Na paprikové pyré:
  • 3 lžíce olivového oleje + na potírání
  • 2 ks červených paprik
  • 2 ks chilli papriček
  • 1 ks malé cibule
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 ks krajíce chleba bez kůrky
  • sůl
  • Příprava

    1. Tuňáka zbavíme kůže a porce rozložíme v jedné vrstvě do široké mísy
    2. Přidáme na jemno nastrouhanou kůru i šťávu z limetky, polijeme olivovým olejem, osolíme a opepříme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme odpočinout v ledničce do grilování
    3. Očištěné půlky paprik potřeme olivovým olejem, grilujeme na horkém grilu slupkou dolů, dokud nezačnou černat a cibuli i se slupkou grilujeme, dokud nezhnědne, pak necháme vychladnout a když je udržíme v ruce, pak je oloupeme
    4. Připravíme si paprikové pyré; grilované papriky i cibuli, oloupaný utřený stroužek česneku, očištěné na drobno nasekané chilli papričky, na kostičky nakrájený krajíc chleba bez kůrky a olivový olej rozmixujeme dohladka, pak podle chuti osolíme
    5. Tuňáka vyjmeme z marinády, grilujeme na horkém grilu asi 8-10 minut, dokud nebude zlatavě hnědý, jednou otočíme
    6. Podáváme s rajčatovým pyré a čerstvým chlebem.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.