Rybářský rozcestník

Tuňák s paprikovým pyré

Marinované steaky z tuňáka grilované na grilu, podávané s paprikovým pyré.

2 náročnost
45 minut
  • 4 ks (po 170 g) steaků z tuňáka
  • Na marinádu:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kůra a šťáva z 1 limetky
  • mletý pepř
  • sůl
  • Na paprikové pyré:
  • 3 lžíce olivového oleje + na potírání
  • 2 ks červených paprik
  • 2 ks chilli papriček
  • 1 ks malé cibule
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 ks krajíce chleba bez kůrky
  • sůl
  • Příprava

    1. Tuňáka zbavíme kůže a porce rozložíme v jedné vrstvě do široké mísy
    2. Přidáme na jemno nastrouhanou kůru i šťávu z limetky, polijeme olivovým olejem, osolíme a opepříme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme odpočinout v ledničce do grilování
    3. Očištěné půlky paprik potřeme olivovým olejem, grilujeme na horkém grilu slupkou dolů, dokud nezačnou černat a cibuli i se slupkou grilujeme, dokud nezhnědne, pak necháme vychladnout a když je udržíme v ruce, pak je oloupeme
    4. Připravíme si paprikové pyré; grilované papriky i cibuli, oloupaný utřený stroužek česneku, očištěné na drobno nasekané chilli papričky, na kostičky nakrájený krajíc chleba bez kůrky a olivový olej rozmixujeme dohladka, pak podle chuti osolíme
    5. Tuňáka vyjmeme z marinády, grilujeme na horkém grilu asi 8-10 minut, dokud nebude zlatavě hnědý, jednou otočíme
    6. Podáváme s rajčatovým pyré a čerstvým chlebem.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Uzení ryb na sítech

    Udírnu jsem vybudoval někdy před 30 lety, je ze šamotových cihel, které drží teplo, obložena břidlicí, je vybudována ve svahu s 2 m náběhem a otvíráním ze shora. Asi před 10 roky jsem do udírny na tyčky připevnil síto a udím vše na sítech jak ryby, maso, ale i houby. Odpadne pracné vyvazování ryb a nehrozí, že nám ryba spadne do udírny a bude znehodnocena. Vyzkoušejte udit ryby na sítech, je to skvělá vychytávka.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím