
Smažené brambory - různé tvary.
Rozpis na 4 porce:
1 kg brambor
voda na opláchnutí brambor
olej na smažení (fritovací hrnec)
sůl
+ další vhodné koření či bylinky
Příprava
- Omyté brambory oloupeme a nakrájíme na zvolený tvar, jako například na silnější či tenčí hranolky, kostky, lupínky apod.
- Opláchneme je studenou vodou, necháme důkladně okapat, pak je ještě osušíme například v suché čisté utěrce
- Takto připravené brambory smažíme zprudka, na větším množství rozpáleného oleje, ideálně pak ve fritovacím hrnci, pěkně dozlatova
- Hotové brambory vytáhneme z tuku, necháme okapat, pak je nasypeme do mísy a osolíme, případně jinak dochutíme, například paprikou, pepřem, kořením na brambory … brambory v míse proházíme a máme hotovo, můžeme servírovat.