Rybářský rozcestník

Treska á la Trondheim

Recept z Norska na tresku upečenou v troubě spolu se zeleninovou směsí.

2 náročnost
40 minut
  • 4 ks porce tresky
  • 2 ks malé mrkve
  • 1 ks cibule
  • 120 g očistěného celeru
  • 60 g bílého chleba (žemle)
  • 60 g másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • mletý pepř
  • petrželka
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěnou mrkev a celer nakrájíme na kostičky, cibuli na jemná půlkolečka, krajíčky chleba zbavíme kůrek a nakrájíme také na kostičky
    2. Vše dobře smícháme s rozehřátým máslem, solí a mletým pepřem
    3. Do mělkého, máslem vymaštěného hrnce nebo zapékací misky dáme osolené, opepřené porce rybího filé, poklademe je zeleninovou směsí a posypeme strouhankou
    4. Pokrm upečeme doměkka v dobře vyhřáté troubě na 190 °C, ozdobíme petrželkou a podáváme.

    Doporučení

    Příloha: Vařené brambory.

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.