Rybářský rozcestník

Slaneček v papíru

Ryby se ve Švédsku těší veliké oblibě. Tento originální recept je na přípravu slanečků jako hlavního chodu. Podobně se dají upravit sardinky nebo čerstvý sleď. Původní švédský název je Sill i papper.

1 náročnost
30 minut
+ 12 hodin máčení  
  • 4 ks slanečky
  • 4 ks cibule
  • 4 lžíce másla
  • 1 lžička sekané petrželky
  • 1 lžička sekaného kopru
  • 1 lžička sekané papriky
  • pepř
  • Příprava

    1. Slanečky namočíme na 12 hodin do vody a necháme je pořádně vymáčet
    2. Druhý den ryby vyjmeme, osušíme, uřízneme hlavy, stáhneme je z kůže a vykostíme
    3. Otevřené obě poloviny rybího trupu posypeme cibulí, pepřem a nasekanými bylinkami, pak obě poloviny přiložíme k sobě, dáme na pečící papír, přidáme lžíci másla a jednotlivé porce dobře zabalíme, vložíme na plech tak, aby máslo nevyteklo, tedy konce papíru poklademe nahoru
    4. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C asi 15 minu, upečené ryby podáváme horké přímo v papíru, co jsem je pekly
    5. Takto upravené sledě servírujeme nejlépe s vařenými brambory, které přelijeme rozpuštěným máslem.

    Poznámka

    Recept nám poslal Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.