Rybářský rozcestník

Slaneček v papíru

Ryby se ve Švédsku těší veliké oblibě. Tento originální recept je na přípravu slanečků jako hlavního chodu. Podobně se dají upravit sardinky nebo čerstvý sleď. Původní švédský název je Sill i papper.

1 náročnost
30 minut
+ 12 hodin máčení  
  • 4 ks slanečky
  • 4 ks cibule
  • 4 lžíce másla
  • 1 lžička sekané petrželky
  • 1 lžička sekaného kopru
  • 1 lžička sekané papriky
  • pepř
  • Příprava

    1. Slanečky namočíme na 12 hodin do vody a necháme je pořádně vymáčet
    2. Druhý den ryby vyjmeme, osušíme, uřízneme hlavy, stáhneme je z kůže a vykostíme
    3. Otevřené obě poloviny rybího trupu posypeme cibulí, pepřem a nasekanými bylinkami, pak obě poloviny přiložíme k sobě, dáme na pečící papír, přidáme lžíci másla a jednotlivé porce dobře zabalíme, vložíme na plech tak, aby máslo nevyteklo, tedy konce papíru poklademe nahoru
    4. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C asi 15 minu, upečené ryby podáváme horké přímo v papíru, co jsem je pekly
    5. Takto upravené sledě servírujeme nejlépe s vařenými brambory, které přelijeme rozpuštěným máslem.

    Poznámka

    Recept nám poslal Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?