Ryby se ve Švédsku těší veliké oblibě. Tento originální recept je na přípravu slanečků jako hlavního chodu. Podobně se dají upravit sardinky nebo čerstvý sleď. Původní švédský název je Sill i papper.
1. Slanečky namočíme na 12 hodin do vody a necháme je pořádně vymáčet
2. Druhý den ryby vyjmeme, osušíme, uřízneme hlavy, stáhneme je z kůže a vykostíme
3. Otevřené obě poloviny rybího trupu posypeme cibulí, pepřem a nasekanými bylinkami, pak obě poloviny přiložíme k sobě, dáme na pečící papír, přidáme lžíci másla a jednotlivé porce dobře zabalíme, vložíme na plech tak, aby máslo nevyteklo, tedy konce papíru poklademe nahoru
4. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C asi 15 minu, upečené ryby podáváme horké přímo v papíru, co jsem je pekly
5. Takto upravené sledě servírujeme nejlépe s vařenými brambory, které přelijeme rozpuštěným máslem.
Recept nám poslal Dalibor Marounek