Rybářský rozcestník

Marinovaný losos s pórkem

Marinované proužky lososa opečené ve výpeku po pórku servírované s křupavými kolečky orestovaného pórku a opečenými kolečky bagety potřenými bylinkovým máslem.

2 náročnost
20 minut
+ 1 hodina marinování  
marinovanýmarinovaný
  • 400 g filetů z lososa
  • 1 ks pórek
  • sezamové semínko
  • olivový olej
  • máslo
  • sůl
  • Na marinádu:
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžička třtinového cukr
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 1 ks stroužek utřeného česneku
  • 1 ks kousek chilli papričky
  • Příprava

    1. Z filetu stáhneme kůži, lososa nakrájíme na proužky. V hrnku vidličkou rozšleháme ingredience na marinádu.
    2. Nakrájené nudličky lososa zalijeme marinádou, necháme 1 hodinu marinovat.
    3. Pórek nakrájíme na kolečka, vložíme do sítka, přelijeme vařící vodou, vidličkou kroužky rozebereme lehce na prstýnky, necháme chvíli oschnout.
    4. V pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem, přidáme pórek, restujeme, aby kroužky byli křehké a křupavé.
    5. Opečený pórek rozložíme na talíře, do šťávy po pečení přidáme proužky lososa, restujeme ze všech stran 2-3 minuty.
    6. Opečeného lososa rozložíme na pórek, posypeme sezamovým semínkem. Podáváme s opečenými kolečky bagety, potřené bylinkovým máslem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?