Rybářský rozcestník

Tradiční rybí polévka

Rybí polévka ze zbytků kapra, dochucená pepřem, novým kořením, česnekem, cibulí, muškátovým oříškem, s vložkou orestované žemle.

2 náročnost
90 minut
Tradiční rybí polévka
  • hlava, ocas, ploutve a vnitřnosti z jednoho kapra
  • 100-120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks muškátového oříšku
  • 1/2 ks cibule
  • několik kuliček nového kořeni
  • několik kuliček pepře
  • petrželka
  • voda
  • sůl
  • Na žemlovou vložku:
  • 20 g másla
  • 1 ks žemle
  • Příprava

    1. Dobře očištěnou hlavu bez žáber a očí spolu s ocasem a ploutvemi dáme vařit do osolené vody s pepřem, novým kořením, česnekem a cibulí a uvaříme téměř doměkka
    2. Potom polévku přecedíme a maso obereme
    3. Na tuku orestujeme na hrubší nudličky nastrouhanou zeleninu, zaprášíme moukou, dorůžova osmahneme, zalijeme procezeným vývarem a důkladně povaříme
    4. Během varu přidáme rybí vnitřnosti (bez žlučového váčku!)
    5. Do hotové polévky vložíme obrané maso, prohřejeme, polévku dle chuti přisolíme a dochutíme muškátovým oříškem
    6. Do talířů rozdělíme petrželku a na nudličky nakrájenou orestovanou žemli, zalijeme polévkou a ihned podáváme.

    Příprava žemlí:
    Druhý den starou žemli nakrájíme na nudličky a v rozehřátém másle ji orestujeme dozlatova.

    Doporučení

    Místo žemlové vložky můžeme dát brambory. Také jiné bílé ryby se hodí na přípravu této polévky, viz foto.

    Nejčtenější články

    Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

    Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?