Rybářský rozcestník

Losos v teriyaki marinádě

V marinádě ze sojové omáčky, zázvoru, medu, bílého vinného octa a česneku marinované porce lososa, opečené na pánvi, servírované přelité omáčkou ze zahuštěné marinády.

2 náročnost
30 minut
+ doba marinování  
  • cca 300 g filetu z lososa
  • papírové ubrousky
  • olej
  • Na marinádu:
  • 75 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 1-2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 ks stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • + trocha vody a škrobu na pozdější zahuštění omáčky
  • Příprava

    1. Maso nakrájíme na porce, nesolíme
    2. Sójovou omáčku s medem, octem, rozmáčknutým česnekem a zázvorem nakrájeným na plátky uvedeme v kastrůlku k varu, sejmeme ze zdroje tepla a necháme vychladnout
    3. Marinádu nalijeme na rybu a necháme minimálně půl hodiny marinovat, poté maso vyjmeme a důkladně osušíme papírovými utěrkami
    4. Zbylou marinádu nalijeme zpět do kastrůlku a zahřejeme, přilijeme trochu vody na zředění (marináda má hodně intenzivní chuť), provaříme a nakonec zahustíme škrobovou pastou z vody a škrobu, odstavíme, už dál nevaříme
    5. Rybu opatrně opékáme na oleji na pánvi ze všech stran, v marinádě je med, takže má tendenci se rychle připalovat a černat (i mně se to trochu zpočátku podařilo), losos by měl zůstat uvnitř narůžovělý, nikoliv leskle sklovitý
    6. Podáváme přelité omáčkou ze zahuštěné marinády, s rýží a například s tímto chutným asijským zeleninovým salátem.

    Poznámka

    Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Uzení ryb na sítech

    Udírnu jsem vybudoval někdy před 30 lety, je ze šamotových cihel, které drží teplo, obložena břidlicí, je vybudována ve svahu s 2 m náběhem a otvíráním ze shora. Asi před 10 roky jsem do udírny na tyčky připevnil síto a udím vše na sítech jak ryby, maso, ale i houby. Odpadne pracné vyvazování ryb a nehrozí, že nám ryba spadne do udírny a bude znehodnocena. Vyzkoušejte udit ryby na sítech, je to skvělá vychytávka.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím