Rybářský rozcestník

Losos v teriyaki marinádě

V marinádě ze sojové omáčky, zázvoru, medu, bílého vinného octa a česneku marinované porce lososa, opečené na pánvi, servírované přelité omáčkou ze zahuštěné marinády.

2 náročnost
30 minut
+ doba marinování  
  • cca 300 g filetu z lososa
  • papírové ubrousky
  • olej
  • Na marinádu:
  • 75 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 1-2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 ks stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • + trocha vody a škrobu na pozdější zahuštění omáčky
  • Příprava

    1. Maso nakrájíme na porce, nesolíme
    2. Sójovou omáčku s medem, octem, rozmáčknutým česnekem a zázvorem nakrájeným na plátky uvedeme v kastrůlku k varu, sejmeme ze zdroje tepla a necháme vychladnout
    3. Marinádu nalijeme na rybu a necháme minimálně půl hodiny marinovat, poté maso vyjmeme a důkladně osušíme papírovými utěrkami
    4. Zbylou marinádu nalijeme zpět do kastrůlku a zahřejeme, přilijeme trochu vody na zředění (marináda má hodně intenzivní chuť), provaříme a nakonec zahustíme škrobovou pastou z vody a škrobu, odstavíme, už dál nevaříme
    5. Rybu opatrně opékáme na oleji na pánvi ze všech stran, v marinádě je med, takže má tendenci se rychle připalovat a černat (i mně se to trochu zpočátku podařilo), losos by měl zůstat uvnitř narůžovělý, nikoliv leskle sklovitý
    6. Podáváme přelité omáčkou ze zahuštěné marinády, s rýží a například s tímto chutným asijským zeleninovým salátem.

    Poznámka

    Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

    Nejčtenější články

    ORLÍK AKTUÁLNĚ :-(((

    Poté, co jsme v neděli dopoledne chytili pytláka bez dokladů (lovil vesele na dva pruty) a rybáře, který dlouhodobě porušoval řád, jsme si udělali včera odpoledne výlet na Orlík a objeli 20 km břehů. JE NEUVĚŘITELNÉ, co se tam děje. Vesele se vláčí (všichni tedy svorně tvrdili, že si zrovna teď chystají věci na zahájení), loď na vodě plná komplet výbavy na dravce (prut na lov nástražek, dva pruty na tahání rybky, jeden nabitej vláčák, řízkovnice, echolot a příďák), stojan s dvěma pruty a na obou malí okounci, v bednách podměrečné ryby a hájené ryby, vrš plná malých okounků. Vzbudil jsem se s pocitem nesmírného smutku kořeněného beznadějí. Kde to proboha jsme??? SDÍLEJTE TOHLE SVINSTVO, TAKHLE TO DÁL NEJDE.

    Zpráva ze zasedání Republikové rady ČRS (červen)

    Rada shválila, kromě jiného, návrh změn rybářského řádu pro rok 2019. Konkrétně se jedná o stanovení nejmenší lovné míry okouna říčního na 15 cm, schválení povinnosti mít při lovu ryb podběrák, dále zákaz používání dvoj a trojháčků a omezení lovu na umělou mušku a muškařením na mimopstruhových revírech v období 1.1 až 15.6., dále zákaz lovu na srkačku a zákaz používání vylovovacího háku (gafu).

    Nazapomínejte na dodatky v rybářském řádu, mohli by jste přijít o papíry!

    Na svazové vodě se musí všichni rybáři řídit rybářským řádem. O tom, jak moc je či není zastaralý, dnes nechci mluvit, ale spíše se s vámi podělím o jedno zjištění. Někteří z nás si zapomínají každý rok přečíst v řádu „Bližší podmínky výkonu rybářského práva“, tedy dodatky k řádu, které jsou vytištěné modře a které někdy zásadně mění například povolenou lovnou délku některých ryb. A tak neznalý rybář si může omylem přivlastnit amura, který má ale v některých krajích aktuálně v dodatcích změněnou lovnou míru z 50 na 70 cm!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím