Rybářský rozcestník

Losos v teriyaki marinádě

V marinádě ze sojové omáčky, zázvoru, medu, bílého vinného octa a česneku marinované porce lososa, opečené na pánvi, servírované přelité omáčkou ze zahuštěné marinády.

2 náročnost
30 minut
+ doba marinování  
  • cca 300 g filetu z lososa
  • papírové ubrousky
  • olej
  • Na marinádu:
  • 75 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 1-2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 ks stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • + trocha vody a škrobu na pozdější zahuštění omáčky
  • Příprava

    1. Maso nakrájíme na porce, nesolíme
    2. Sójovou omáčku s medem, octem, rozmáčknutým česnekem a zázvorem nakrájeným na plátky uvedeme v kastrůlku k varu, sejmeme ze zdroje tepla a necháme vychladnout
    3. Marinádu nalijeme na rybu a necháme minimálně půl hodiny marinovat, poté maso vyjmeme a důkladně osušíme papírovými utěrkami
    4. Zbylou marinádu nalijeme zpět do kastrůlku a zahřejeme, přilijeme trochu vody na zředění (marináda má hodně intenzivní chuť), provaříme a nakonec zahustíme škrobovou pastou z vody a škrobu, odstavíme, už dál nevaříme
    5. Rybu opatrně opékáme na oleji na pánvi ze všech stran, v marinádě je med, takže má tendenci se rychle připalovat a černat (i mně se to trochu zpočátku podařilo), losos by měl zůstat uvnitř narůžovělý, nikoliv leskle sklovitý
    6. Podáváme přelité omáčkou ze zahuštěné marinády, s rýží a například s tímto chutným asijským zeleninovým salátem.

    Poznámka

    Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

    Nejčtenější články

    Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

    Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?