Rybářský rozcestník

Rybí filety s kapary omáčkou

Na tento recept lze použít sladkovodní nebo i mořské ryby, například maso kapra, sumce, candáta, pstruha, tresky, či lososa. V našem receptu jsme použily tresku.

2 náročnost
30 minut
Rybí filety s kapary omáčkou
  • 750 g filetů z tresky nebo i sladkovodní ryby (kapra, sumce, candáta, pstruha)
  • 2 lžíce nasekané kapary
  • 1/2 lžičky sardelové pasty
  • 1 dl sladké smetany
  • hladká mouka
  • máslo
  • citron
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěné porce ryby osolíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme hodinu odpočinout
    2. Filety osušíme a obalíme v hladké mouce, opečeme je do zlatova na másle, pěkně z obou stran
    3. Část výpeku slijeme do hrníčku, přidáme smetanu, zaprášíme lehce moukou a promícháme na hladkou omáčku
    4. Do omáčky přidáme nasekané kapary, sardelovou pastu a chvíli prohřejeme
    5. Omáčkou buď přelijeme porce ryby nebo nalijeme vedle filetů, případně servírujeme v omáčníku, podáváme s vařenými brambory.

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    NONSTOP revíry 2022

    Na nonstop revíry vydává Ministerstvo zemědělství výjimky. Ano, je to tak, Český rybářský svaz nerozhoduje o revírech, na kterých se daný rok může chytat 24 hodin. To je v pravomoci MZe ČR. V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci.

    Rybí konzervy z uzených ryb – zavařování vyuzených ryb

    Rád ryby udím i pro známé rybáře, kteří nemají udírnu a chtějí vyzkoušet a ochutnat uzeného sumce, nebo další rybáři, co si přivezli makrely z Norska a chtějí překvapit rodinu rybí lahůdkou. Vyuzená makrela z Norska je úplně něco jinačího než co nám nabízí český trh. Za prvé jde o to, že jde o ryby, co jsme sami chytili a za druhé makrely co nám nabízí obchody, se dělají na plynu a jen na konci se přihodí buková štěpka, takže nic moc, do klasického uzení na dřevě to má hodně daleko. A co tedy s přebytky vyuzených ryb, když jsou kamarádi a rodina přejedená? Vyrobte si z nich konzervy a zavařte je!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím