2 náročnost
30 minut
+ doba sušení surovin cca 20 hodin
Rozpis na 4 porce (1-1,5 l vody):
800-900 g zralých rajčat
300 g dva, tři dny starého chleba
4 ks čerstvé listy bazalky
2 ks středně velké mrkve
1 ks větší cibule
1 ks stonek celeru
sušený bujón
cukr dle chuti
pepř
sůl
Příprava
- Omytá, okapaná rajčata nakrájíme na kostičky, nebo ještě lépe, nasekáme je, pomocí mixéru, nahrubo, dáme je do cedníku a necháme okapat šťávu.
- Celer s cibulí a mrkví také nasekáme nahrubo.
- Síto sušičky vyložíme papírem na pečení, rozložíme okapané kousky rajčat osolíme je a okořeníme pepřem.
- Nasekané kusy celeru, mrkve a cibule rozložíme na druhé plato sušičky opět vyložené papírem na pečení.
- Na každé plato dáme po dvou listech bazalky, kdo má rád, může listů bazalky použít více.
- V sušičce sušíme všechnu zeleninu 60 °C tak 20 hodin.
- Chleba natrháme nebo nakrájíme na menší kousky, rozsekáme ho, nejlépe také pomocí mixéru, najemno.
- Usušené suroviny rozdělíme na 4 stejně velké hromádky, ke každé hromádce přidáme lžíci sušeného bujónu, 1-2 lžíce cukru (záleží, zda máte rádi rajskou polévku více kyselou, nebo naopak více dosladka) a také část nasekaného chleba.
- Jednotlivé porce dáme do sáčků ze zipem, nebo je můžeme vakuovat, pokud máte vakuovačku.
Použití:
Porci polévky nasypeme do kastrůlku, či jiné vhodné nádoby, nalijeme 250-300 ml vody, přivedeme k varu, vaříme 10 minut, občas vše zamícháme. Ochutnáme, případně dosolíme a můžeme se do polévky pustit.
Doporučení
Kdo se chce více zasytit, může do sáčku k surovinám přidat rychlé těstoviny, nebo polévku nastavit tzv. ťamanskými instantníma nudlemi. Také je skvělá s rýží, pokud budete chtít více vyvařovat, rýži pak použijeme jako vložku do polévky.