Rybářský rozcestník

Sušená rajčatová polévka

Takto upravené polévce nevadí horké dny, ani delší skladování. Pěkně zabalená po porcích je u vody i na malém vařiči zalitá vodou uvařená za 10-15 minut.

2 náročnost
30 minut
+ doba sušení surovin cca 20 hodin  
  • Rozpis na 4 porce (1-1,5 l vody):
  • 800-900 g zralých rajčat
  • 300 g dva, tři dny starého chleba
  • 4 ks čerstvé listy bazalky
  • 2 ks středně velké mrkve
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ks stonek celeru
  • sušený bujón
  • cukr dle chuti
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Omytá, okapaná rajčata nakrájíme na kostičky, nebo ještě lépe, nasekáme je, pomocí mixéru, nahrubo, dáme je do cedníku a necháme okapat šťávu.
    2. Celer s cibulí a mrkví také nasekáme nahrubo.
    3. Síto sušičky vyložíme papírem na pečení, rozložíme okapané kousky rajčat osolíme je a okořeníme pepřem.
    4. Nasekané kusy celeru, mrkve a cibule rozložíme na druhé plato sušičky opět vyložené papírem na pečení.
    5. Na každé plato dáme po dvou listech bazalky, kdo má rád, může listů bazalky použít více.
    6. V sušičce sušíme všechnu zeleninu 60 °C tak 20 hodin.
    7. Chleba natrháme nebo nakrájíme na menší kousky, rozsekáme ho, nejlépe také pomocí mixéru, najemno.
    8. Usušené suroviny rozdělíme na 4 stejně velké hromádky, ke každé hromádce přidáme lžíci sušeného bujónu, 1-2 lžíce cukru (záleží, zda máte rádi rajskou polévku více kyselou, nebo naopak více dosladka) a také část nasekaného chleba.
    9. Jednotlivé porce dáme do sáčků ze zipem, nebo je můžeme vakuovat, pokud máte vakuovačku.

    Použití:

    Porci polévky nasypeme do kastrůlku, či jiné vhodné nádoby, nalijeme 250-300 ml vody, přivedeme k varu, vaříme 10 minut, občas vše zamícháme. Ochutnáme, případně dosolíme a můžeme se do polévky pustit.

    Doporučení

    Kdo se chce více zasytit, může do sáčku k surovinám přidat rychlé těstoviny, nebo polévku nastavit tzv. ťamanskými instantníma nudlemi. Také je skvělá s rýží, pokud budete chtít více vyvařovat, rýži pak použijeme jako vložku do polévky.

    Nejčtenější články

    Rybářský zápisník FishNote

    Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

    Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

    Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

    Jak zpracovat lína v kuchyni

    Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.