Rybářský rozcestník

Sušená rajčatová polévka

Takto upravené polévce nevadí horké dny, ani delší skladování. Pěkně zabalená po porcích je u vody i na malém vařiči zalitá vodou uvařená za 10-15 minut.

2 náročnost
30 minut
+ doba sušení surovin cca 20 hodin  
  • Rozpis na 4 porce (1-1,5 l vody):
  • 800-900 g zralých rajčat
  • 300 g dva, tři dny starého chleba
  • 4 ks čerstvé listy bazalky
  • 2 ks středně velké mrkve
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ks stonek celeru
  • sušený bujón
  • cukr dle chuti
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Omytá, okapaná rajčata nakrájíme na kostičky, nebo ještě lépe, nasekáme je, pomocí mixéru, nahrubo, dáme je do cedníku a necháme okapat šťávu.
    2. Celer s cibulí a mrkví také nasekáme nahrubo.
    3. Síto sušičky vyložíme papírem na pečení, rozložíme okapané kousky rajčat osolíme je a okořeníme pepřem.
    4. Nasekané kusy celeru, mrkve a cibule rozložíme na druhé plato sušičky opět vyložené papírem na pečení.
    5. Na každé plato dáme po dvou listech bazalky, kdo má rád, může listů bazalky použít více.
    6. V sušičce sušíme všechnu zeleninu 60 °C tak 20 hodin.
    7. Chleba natrháme nebo nakrájíme na menší kousky, rozsekáme ho, nejlépe také pomocí mixéru, najemno.
    8. Usušené suroviny rozdělíme na 4 stejně velké hromádky, ke každé hromádce přidáme lžíci sušeného bujónu, 1-2 lžíce cukru (záleží, zda máte rádi rajskou polévku více kyselou, nebo naopak více dosladka) a také část nasekaného chleba.
    9. Jednotlivé porce dáme do sáčků ze zipem, nebo je můžeme vakuovat, pokud máte vakuovačku.

    Použití:

    Porci polévky nasypeme do kastrůlku, či jiné vhodné nádoby, nalijeme 250-300 ml vody, přivedeme k varu, vaříme 10 minut, občas vše zamícháme. Ochutnáme, případně dosolíme a můžeme se do polévky pustit.

    Doporučení

    Kdo se chce více zasytit, může do sáčku k surovinám přidat rychlé těstoviny, nebo polévku nastavit tzv. ťamanskými instantníma nudlemi. Také je skvělá s rýží, pokud budete chtít více vyvařovat, rýži pak použijeme jako vložku do polévky.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.