Rybářský rozcestník

Dehydrovaná zeleninová polévka s houbami

Sušené polévky se dají koupit, ale výrobci dnes nevědí, co by si za ně řekli, proto v zimních měsících, při čekání na první jarní výpravu, si můžete vyrobit vlastní sušenou stravu, v tomto případě zeleninovou polévku s houbami, která vám bude určitě chutnat a nebude vás přitom stát hříšné peníze.

2 náročnost
30 minut
+ 20 hodin sušení  
  • Rozpis na 4 porce (1-1,5 l vody):
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks petržele
  • 1/2 ks pórku
  • 1/4 ks celeru
  • 1 hrst listů bylinek (petrželky, libečku...)
  • 4 vrchovaté lžíce sušeného bujónu
  • 4 vrchovaté lžíce sušených hub
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěnou kořenovou zeleninu s pórkem nakrájíme na menší kousky, pak posekáme v mixéru nahrubo.
    2. Síto (síta) sušičky vyložíme papírem na pečení, rozložíme zeleninu tak, aby byla na platu, či platech, jen tenká vrstva, tu nezapomeneme osolit a okořenit pepřem.
    3. Na připravenou zeleninu rozložíme nadrobno nasekané listy bylinek.
    4. V sušičce sušíme všechnu zeleninu 60 °C tak 20 hodin.
    5. Usušené suroviny rozdělíme na 4 stejně velké hromádky, ke každé hromádce přidáme lžíci sušeného bujónu a 1-2 lžíce sušeného houbového prášku.
    6. Jednotlivé porce dáme do sáčků ze zipem, nebo je můžeme vakuovat, pokud máte vakuovačku.

    Použití:

    Porci polévky nasypeme do kastrůlku, či jiné vhodné nádoby, nalijeme 250-350 ml vody, přivedeme k varu, vaříme 10-15 minut, občas vše zamícháme. Ochutnáme, případně dosolíme a můžeme se do polévky pustit.

    Doporučení

    Kdo se chce více zasytit, může do sáčku k surovinám přidat rychlé těstoviny, nebo polévku nastavit tzv. ťamanskými instantníma nudlemi.  K polévce je skvělé přikusovat pečivo. Pokud vám zbylo jen gumové pečivo, lze ho nakrájet na kostičky a nechat na slunci proschnout, získáte tak krutonky, které se také k polévce hodí.

    Pokud jste si v létě neusušili a neumleli houbový prášek, můžete použít zmrzlé houby z mrazáku, které necháte povolit a pak je usušíte spolu se zeleninou.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    DIGITAL Smart Cradle – absolutní vítěz GRAND PRIX For Fishing 2023

    I letos měl rybářský veletrh For Fishing 2023 bohatý doprovodný program. Kromě jiného se také vystavovatelé mohli přihlásit s nějakým zajímavým výrobkem do soutěže GRAND PRIX For Fishing 2023. Jde o prestižní záležitost a tak není divu, že se letos soutěže zúčastnily i takové rybářské celebrity, jako Karel Nikl nebo Lukáč Krása. Ovšem hlavní cena letos skončila na Slovensku!

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.