Rybářský rozcestník

Sumec v aspiku

Na tento recept můžeme použít povařené odřezky masa ze sumce, nebo jiné ryby, která má málo svalových kůstek.

2 náročnost
30 minut
+ doba tuhnutí  
sumecsumecsumec
  • 500 g odřezků masa ze sumce bez kůže
  • 150 g sterilované papriky
  • 2-3 ks vejce uvařená natvrdo
  • 1 ks větší vařené mrkve
  • 1/2 ks kostky masoxu
  • 1 sáček želatiny
  • bobkový list
  • nové koření
  • ocet
  • sůl
  • Příprava

    1. Odřezky ze sumce uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením. Vodu slijeme, necháme maso vychladnout.
    2. Do vhodných misek rozdělíme kousky rybího masa, kolečka vajec, nakrájenou mrkev a proužky sterilované papriky.
    3. Podle návodu uvaříme želatinu, ve které rozpustíme ½ kostky masoxu, želatinu ochutí, můžeme přidat podle chuti i ocet.
    4. Vychladnutou želatinou misky zalijeme a necháme ztuhnout v lednici.
    5. Podáváme s nakrájenou cibulkou, rajčaty a přikusujeme pečivo.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Mikbaits Masters 2023

    Zveme vás na 2. ročník Mikbaits Masters konaném na Podnovoveském rybníku od 1.6 do 4.6. 2023. Závod probíhá systémem chyt‘ a pust‘. Soutěží dvou-tříčlenná družstva, která loví na 4 pruty, každý prut s jedním návazcem a jedním háčkem. Háčky s protihrotem povoleny! Povolen lov pouze na položenou délka návazce POVOLEN max. 80 cm!