Rybářský rozcestník

Marinovaní slanečci se zázvorem a křenem

Úprava čerstvých či mražených slanečků podle receptu ze švédské kuchyně. Jde o slanečky marinované v láku spolu s hořčičnými semínky, dále kousky cibule, mrkve, křenu a zázvoru.

2 náročnost
40 minut
MarinovaníMarinovaní
  • 400-500 g (2 ks) velcí slanečci
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 ks velké cibule
  • 1 ks kousek zázvoru
  • 1 ks kousek křenu
  • 1 ks mrkve
  • Na marinádu:
  • 1 dl vinného octa
  • 1 dl vody
  • 2 lžíce cukru
  • 2 ks bobkové listy
  • 2 ks kuličky nového koření
  • Příprava

    1. Slanečky rozřízneme podélně od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, uřízneme ocasy a hlavy, těla podélně rozřízneme a na 12 hodin je namočíme do studené vody.
    2. Druhý den vymáčené slanečky důkladně osušíme a pak nakrájíme na 2 cm řezy.
    3. V míse promícháme řezy s nakrájenými plátky cibule, nudličkami mrkve, plátky křenu a zázvoru, hořčičným semínkem.
    4. Z uvedených surovin uvaříme marinádu a necháme vychladnout.
    5. Slanečky se zeleninou naskládáme do sklenice a zalijeme studenou marinádou a uložíme do lednice. Ke konzumaci jsou slanečky vhodné už za 12 hodin.

    Poznámka

    Text i foto: D.Marounek

    Nejčtenější články

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.