400-500 g (2 ks) velcí slanečci
1 lžička hořčičného semínka
1 ks velké cibule
1 ks kousek zázvoru
1 ks kousek křenu
1 ks mrkve
Na marinádu:
1 dl vinného octa
1 dl vody
2 lžíce cukru
2 ks bobkové listy
2 ks kuličky nového koření
Příprava
- Slanečky rozřízneme podélně od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, uřízneme ocasy a hlavy, těla podélně rozřízneme a na 12 hodin je namočíme do studené vody.
- Druhý den vymáčené slanečky důkladně osušíme a pak nakrájíme na 2 cm řezy.
- V míse promícháme řezy s nakrájenými plátky cibule, nudličkami mrkve, plátky křenu a zázvoru, hořčičným semínkem.
- Z uvedených surovin uvaříme marinádu a necháme vychladnout.
- Slanečky se zeleninou naskládáme do sklenice a zalijeme studenou marinádou a uložíme do lednice. Ke konzumaci jsou slanečky vhodné už za 12 hodin.
Poznámka
Text i foto: D.Marounek