Rybářský rozcestník

Sumec na zelenině

Citronem pokapané, pak odleželé filety ze sumce, upečené v troubě spolu s pokrájeno zeleninou, ochucené kořením a máslem.

2 náročnost
60 minut
+ doba odležení masa  
Sumec na zelenině
Sumec
  • 1 kg sumce
  • 2 ks rajčata
  • 1 ks menší cuketa
  • 1 ks červená paprika
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks cibule
  • sušená petrželka
  • citronová šťáva
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Z masa odstraníme kůži, kosti nařežeme, filety osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme hodinu odpočinou
    2. Filety osušíme, přendáme do pekáče, posypeme sušenou petrželkou, opepříme, poklademe nakrájenou zeleninou, přidáme vločky másla a dáme péct do troruby vyhřáté na 190-200 °C na 45-50 minut
    3. Podáváme například s opečenými brambory.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Lov línů, víte, jak na ně?

    Lín je krásná ryba zdržující se nejčastěji v zarostlých a bahnitých částech řek, ale i na stojatých vodách, v rybnících, na mělčinách větších vodních nádrží … prostě všude tam, kde je teplá voda a hodně zarostlé dno, ale i vodní sloupec. Miluje místa, kde se rostliny pnou vodním sloupcem ze dna až na hladinu. Kdo nemá moc rád lov v zarostlých vodách, pro toho cílený lov línů moc není. Líny lovíme spíše na jemné náčiní, slabší, ale kvalitní vlasce, které zvládnou i nějakou tu vázku. Vytáhlý lín na břehu určitě udělá radost snad každému rybáři i když to nebude zrovna obr. Ale pozor, líni mohou dorůst úctyhodných rozměrů, ale o tom až v samotném článku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím