Rybářský rozcestník

Sumec na zelenině II.

V klasickém trojobalu usmažené porce sumce, dopečené v troubě na zelenině.

2 náročnost
30 minut
Sumec na zelenině II.
  • 1 kg sumce
  • 2-3 ks vejce
  • olej na smažení
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • Na dohotovení:
  • 2 ks zelené papriky
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mladé cukety
  • 4 ks rajčata
  • čertovská nebo jiná pikantní omáčka
  • olej nebo jiný tuk
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Sumce naporcuje a odstraníme kůži, maso usušíme a obalíme klasicky v trojobalu, porce usmažíme v dobře rozpáleném oleji dozlatova
    2. Usmažené kousky dáme stranou a připravíme zeleninu; nakrájíme cukety, cibuli spaříme a oloupeme, rajčata a papriku nakrájíme, zeleninu pak osolíme, opepříme a chvíli podusíme na pánvi na troše rozpáleného oleje
    3. Zeleninovou směs přendáme do pekáče, přidáme čertovskou omáčku, promícháme, na zeleninu poklademe usmažené porce ryby a 10 minut v troubě ještě vše dopečeme
    4. Podáváme s bramborem nebo čerstvým pečivem.

    Poznámka

    Sumec má vynikající maso a velmi málo kostí, mladé kusy do 120 cm jsou výborné pečené, ale chutná je i jiná příprava. Vášnivý rybář R. Hrušinský mladší v jednom televizním pořadu připravoval i sumčí guláš. Starší kusy jsou dost tučné a nejideálnější příprava je uzením.

    Autor receptu: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?

    Víte, jaký je rozdíl mezi celosvazovou povolenkou a povolenkou celorepublikovou?

    Každý rok nám do redakce píše či volá mnoho rybářů, kterým není jasné, jaký je rozdíl mezi povolenkou k lovu ryb celosvazovou a povolenkou celorepublikovou. Přitom není až tak těžké to všeobecně definovat. Celosvazové povolenky platí na všech revírech územních svazů ČRS a na revírech Rady ČRS. Celorepublikové povolenky platí na všech revírech územních svazů, na revírech Rady ČRS a navíc i na revírech Moravského rybářského svazu.