Rybářský rozcestník

Sumec na zelenině II.

V klasickém trojobalu usmažené porce sumce, dopečené v troubě na zelenině.

2 náročnost
30 minut
Sumec na zelenině II.
  • 1 kg sumce
  • 2-3 ks vejce
  • olej na smažení
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • Na dohotovení:
  • 2 ks zelené papriky
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mladé cukety
  • 4 ks rajčata
  • čertovská nebo jiná pikantní omáčka
  • olej nebo jiný tuk
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Sumce naporcuje a odstraníme kůži, maso usušíme a obalíme klasicky v trojobalu, porce usmažíme v dobře rozpáleném oleji dozlatova
    2. Usmažené kousky dáme stranou a připravíme zeleninu; nakrájíme cukety, cibuli spaříme a oloupeme, rajčata a papriku nakrájíme, zeleninu pak osolíme, opepříme a chvíli podusíme na pánvi na troše rozpáleného oleje
    3. Zeleninovou směs přendáme do pekáče, přidáme čertovskou omáčku, promícháme, na zeleninu poklademe usmažené porce ryby a 10 minut v troubě ještě vše dopečeme
    4. Podáváme s bramborem nebo čerstvým pečivem.

    Poznámka

    Sumec má vynikající maso a velmi málo kostí, mladé kusy do 120 cm jsou výborné pečené, ale chutná je i jiná příprava. Vášnivý rybář R. Hrušinský mladší v jednom televizním pořadu připravoval i sumčí guláš. Starší kusy jsou dost tučné a nejideálnější příprava je uzením.

    Autor receptu: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…