Rybářský rozcestník

Sumčí guláš II.

Další skvělá varianta rybího guláše, tentokrát připraveného z kostek masa sumce, cibule, česneku, sádla, koření…

2 náročnost
45 minut
sumci-gulas-2019-1sumci-gulas-2019-2sumci-gulas-2019-4
  • 1 kg čistého masa ze sumce bez kůže a kostí nakrájeného na větší kostky
  • 6-8 ks kuliček černého pepře
  • 6-8 ks kuliček nového koření
  • 3-4 ks stroužky česneku
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks velké masité papriky
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ploché lžíce mleté sladké červené papriky
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
  • 100 g sádla
  • voda na podlití
  • kmín
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Oloupanou, na kostičky pokrájenou, cibuli zprudka orestujeme na rozuštěném sádle přímo v hrnci, ve kterém budeme vařit guláš, nasypeme mouku, zamícháme, přidáme obě mleté papriky, opět zamícháme a pak ihned přelijeme horkou vodou, necháme probublávat
    2. Přidáme bobkové listy a kuličky koření, dále na proužky pokrájenou papriku, vše prováříme tak 15 minut
    3. Kostky sumce zprudka orestujeme na pánvi na troše oleje, osolíme je a okořeníme pepřem a kmínem
    4. Do gulášového základu vyklopíme kostky sumce z pánve, zamícháme, krátce guláš povaříme, ochutnáme, případně ho ještě dosolíme.

    Nejčtenější články

    Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

    Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

    Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

    Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

    Ryby mořské, jejich dělení

    Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím