Rybářský rozcestník

Sumčí guláš

Guláš z masa sumce ostřejší chuti díky použité feferonce a ostrého kečupu. Skvělý je jen tak, servírovaný s čerstvým chlebem, ale jako přílohu můžeme použít i vařenou rýži, tarhoně, noky ….

2 náročnost
40 minut
sumci-gulas-ja-2018-1sumci-gulas-ja-2018-4
  • 1-1,2 kg čistého masa ze sumce bez kůže a kostí
  • 4 ks stroužky česneku
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks masité barevné papriky
  • 1 ks větší cibule + cibule na ozdobu
  • 1 ks větší ostré feferonky
  • 2-3 lžíce ostrého kečupu
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké červené papriky
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 3 dcl vody
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • rostlinný olej
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Maso sumce nakrájíme na vatší kostky, osoláme, opepříme a necháme 15 až 30 minut odpočinout
    2. Oloupanou, na tenká kolečka pokrájenou, cibuli zprudka orestujeme na rozouštěném sádle přímo v hrnci, ve kterém budeme vařit guláš, nasypeme mouku, zamícháme, přidáme čevenou mletou papriku, opět zamícháme a pak ihned přelijeme horkou vodou, necháme probublávat
    3. Do hrnce dále přidáme kuličky nového koření a černého pepře, bobkové listy, na proužky nakrájené barevné papriky zbavené jadřinců a na kolečka pokrájenou feferonku a kečup, zamícháme, prováříme cca 20 minut
    4. Zvlášť na pánvičce na sádle zprudka krátce orestujeme kostky sumce, potom je přendáme do gulášového základu, vaříme 5 až 7 minut, záleží, jak moc byl sumec starý, maso se prostě nesmí rozpadat!
    5. Guláš nakonec dochutíme majoránkou, lisovaným česnekem, pepřem a solí.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím