Rybářský rozcestník

Sumčí guláš

Guláš z masa sumce ostřejší chuti díky použité feferonce a ostrého kečupu. Skvělý je jen tak, servírovaný s čerstvým chlebem, ale jako přílohu můžeme použít i vařenou rýži, tarhoně, noky ….

2 náročnost
40 minut
sumci-gulas-ja-2018-1sumci-gulas-ja-2018-4
  • 1-1,2 kg čistého masa ze sumce bez kůže a kostí
  • 4 ks stroužky česneku
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks masité barevné papriky
  • 1 ks větší cibule + cibule na ozdobu
  • 1 ks větší ostré feferonky
  • 2-3 lžíce ostrého kečupu
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké červené papriky
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 3 dcl vody
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • rostlinný olej
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Maso sumce nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a necháme 15 až 30 minut odpočinout
    2. Oloupanou, na tenká kolečka pokrájenou, cibuli zprudka orestujeme na rozpuštěném sádle přímo v hrnci, ve kterém budeme vařit guláš, nasypeme mouku, zamícháme, přidáme červenou mletou papriku, opět zamícháme a pak ihned přelijeme horkou vodou, necháme probublávat
    3. Do hrnce dále přidáme kuličky nového koření a černého pepře, bobkové listy, na proužky nakrájené barevné papriky zbavené jadřinců a na kolečka pokrájenou feferonku a kečup, zamícháme, prováříme cca 20 minut
    4. Zvlášť na pánvičce na sádle zprudka krátce orestujeme kostky sumce, potom je přendáme do gulášového základu, vaříme 5 až 7 minut, záleží, jak moc byl sumec starý, maso se prostě nesmí rozpadat!
    5. Guláš nakonec dochutíme majoránkou, lisovaným česnekem, pepřem a solí.

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.