Rybářský rozcestník

Štika zapečená s bylinkovou krustou

Štika naditá bylinkovou nádivkou, zprudka opečená na másle, pak zapečená v troubě pokladená bylinkovou krustou.

2 náročnost
50 minut
stika-pecena-s-krustou4stika-pecena-s-krustou2stika-pecena-s-krustou1
  • Rozpis na 4 porce:
  • 1 ks menší štika připravená pro kuchyňské zpracování
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks citronu
  • 140 g másla
  • 1/2 svazku petrželové natě
  • 3-4 lžíce nasekaných lístků bazalky, případně jiných oblíbených bylinek
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • máslo na vymazání pekáče
  • bylinková sůl
  • pepř
  • Příprava

    1. Bylinky usekáme na jemno a promícháme s česnekem utřeným s bylinkovou solí, pak bylinkovou směs s česnekem rozdělíme na dvě stejně velké části, jednu část necháme na později, do druhé poloviny přimícháme tak 40 g změklého másla a 2 lžíce strouhanky, vznikne nám hustá hmota
    2. Štiku důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, vnitřní část dutiny štiky okořeníme pepřem, pokapeme citronovou šťávou a dáme do ni tu část bylinkové směsi s česnekem bez másla a strouhanky, z venku štiku poprášíme hladkou moukou
    3. V pánvi rozehřejeme 100 g másla, rybu na másle krátce, z obou stran, osmahneme
    4. Zapékací misku nebo pekáček silně vytřeme máslem, položíme do ní opečenou štiku, povrch hojně potřeme bylinkovou směsí smíchanou se strouhankou a máslem
    5. Rybu ještě přelijeme zbytkem másla z pánve, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby vyhřáté na 180-190 °C
    6. Pečeme cca 20-25 minut, až krusta zezlátne.

    Doporučení

    Ze štiky také můžeme udělat filety, ty pak poklademe krustou a zapečeme stejně, jako celou štiku.

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

    V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím