Rybářský rozcestník

Štika zapečená s bylinkovou krustou

Štika naditá bylinkovou nádivkou, zprudka opečená na másle, pak zapečená v troubě pokladená bylinkovou krustou.

2 náročnost
50 minut
stika-pecena-s-krustou4stika-pecena-s-krustou2stika-pecena-s-krustou1
  • Rozpis na 4 porce:
  • 1 ks menší štika připravená pro kuchyňské zpracování
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks citronu
  • 140 g másla
  • 1/2 svazku petrželové natě
  • 3-4 lžíce nasekaných lístků bazalky, případně jiných oblíbených bylinek
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • máslo na vymazání pekáče
  • bylinková sůl
  • pepř
  • Příprava

    1. Bylinky usekáme na jemno a promícháme s česnekem utřeným s bylinkovou solí, pak bylinkovou směs s česnekem rozdělíme na dvě stejně velké části, jednu část necháme na později, do druhé poloviny přimícháme tak 40 g změklého másla a 2 lžíce strouhanky, vznikne nám hustá hmota
    2. Štiku důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, vnitřní část dutiny štiky okořeníme pepřem, pokapeme citronovou šťávou a dáme do ni tu část bylinkové směsi s česnekem bez másla a strouhanky, z venku štiku poprášíme hladkou moukou
    3. V pánvi rozehřejeme 100 g másla, rybu na másle krátce, z obou stran, osmahneme
    4. Zapékací misku nebo pekáček silně vytřeme máslem, položíme do ní opečenou štiku, povrch hojně potřeme bylinkovou směsí smíchanou se strouhankou a máslem
    5. Rybu ještě přelijeme zbytkem másla z pánve, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby vyhřáté na 180-190 °C
    6. Pečeme cca 20-25 minut, až krusta zezlátne.

    Doporučení

    Ze štiky také můžeme udělat filety, ty pak poklademe krustou a zapečeme stejně, jako celou štiku.

    Nejčtenější články

    Jsou rybáři sexy? A co holky u vody, rozptylují nás, ano nebo ne?

    V minulém století v jednom odborném článku antropolog Mark Dyble z univerzity College v Londýně uvedl, že lovci jsou něco jako macho, tedy dominující muži, kteří se logicky ženám líbí o trochu víc než chlapi, povaleči, válející se doma u televize na kanapi. Jelikož my rybáři jsme lovci, pak by jsme měli u žen, tedy podle Marka Dybleho, velkou šanci. 🙂 Ale je to opravdu tak?

    Mongolsko, ryby a ženy

    Ahoj všichni, rybářky i nerybářky, rybáři i nerybáři. Jmenuji se Daniela a ačkoliv sama nerybařím, rybaření mne doprovází skoro celý život. Jen jednou jsem měla šanci se tomuto koníčku vymanit z dosahu. Ta však netrvala dlouho. Znovu jsem vstoupila do stejné řeky a to tak hluboko, že z ní není návratu. I napodruhé jsem si za manžela vzala rybáře… Každá nebo každý z Vás, kdo máte něco podobného doma, mi dáte jistě za pravdu, že život s „mokrým šílencem“ dokáže přichystat mnohá překvapení, která zaskočí i zkušenou ženu jak se říká v čase „dozrávajících malin“, čtyřnásobnou babičku a matku dospívající dcery. O jednom takovém překvapení bude pojednávat následující vyprávění…

    Podzimní jednodenní lov kaprů

    Někteří z nás se nemohou utrhnout na více dnů k vodě a tak jedno, nebo dvojdenní výpravy jsou jedinou možností, jak si pěkně zachytat. A i když podzim bývá na úlovek štědrý, přeci jenom to chce trochu zkušeností, aby si člověk povodil na prutu pár pěkných kapříků. Asi nejdůležitější je si vybrat to pravé místo, naložit do auta to správné krmení, místo vhodně rozkrmit a nahodit vyzkoušenou montáž s nástrahou, která bude rybám chutnat. 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím