Rozpis na 4 porce:
1 ks menší štika připravená pro kuchyňské zpracování
4 ks stroužky česneku
1 ks citronu
140 g másla
1/2 svazku petrželové natě
3-4 lžíce nasekaných lístků bazalky, případně jiných oblíbených bylinek
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhanky
máslo na vymazání pekáče
bylinková sůl
pepř
Příprava
- Bylinky usekáme na jemno a promícháme s česnekem utřeným s bylinkovou solí, pak bylinkovou směs s česnekem rozdělíme na dvě stejně velké části, jednu část necháme na později, do druhé poloviny přimícháme tak 40 g změklého másla a 2 lžíce strouhanky, vznikne nám hustá hmota
- Štiku důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, vnitřní část dutiny štiky okořeníme pepřem, pokapeme citronovou šťávou a dáme do ni tu část bylinkové směsi s česnekem bez másla a strouhanky, z venku štiku poprášíme hladkou moukou
- V pánvi rozehřejeme 100 g másla, rybu na másle krátce, z obou stran, osmahneme
- Zapékací misku nebo pekáček silně vytřeme máslem, položíme do ní opečenou štiku, povrch hojně potřeme bylinkovou směsí smíchanou se strouhankou a máslem
- Rybu ještě přelijeme zbytkem másla z pánve, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby vyhřáté na 180-190 °C
- Pečeme cca 20-25 minut, až krusta zezlátne.
Doporučení
Ze štiky také můžeme udělat filety, ty pak poklademe krustou a zapečeme stejně, jako celou štiku.