Rybářský rozcestník

Štika zapečená s bylinkovou krustou

Štika naditá bylinkovou nádivkou, zprudka opečená na másle, pak zapečená v troubě pokladená bylinkovou krustou.

2 náročnost
50 minut
stika-pecena-s-krustou4stika-pecena-s-krustou2stika-pecena-s-krustou1
  • Rozpis na 4 porce:
  • 1 ks menší štika připravená pro kuchyňské zpracování
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks citronu
  • 140 g másla
  • 1/2 svazku petrželové natě
  • 3-4 lžíce nasekaných lístků bazalky, případně jiných oblíbených bylinek
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • máslo na vymazání pekáče
  • bylinková sůl
  • pepř
  • Příprava

    1. Bylinky usekáme na jemno a promícháme s česnekem utřeným s bylinkovou solí, pak bylinkovou směs s česnekem rozdělíme na dvě stejně velké části, jednu část necháme na později, do druhé poloviny přimícháme tak 40 g změklého másla a 2 lžíce strouhanky, vznikne nám hustá hmota
    2. Štiku důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, vnitřní část dutiny štiky okořeníme pepřem, pokapeme citronovou šťávou a dáme do ni tu část bylinkové směsi s česnekem bez másla a strouhanky, z venku štiku poprášíme hladkou moukou
    3. V pánvi rozehřejeme 100 g másla, rybu na másle krátce, z obou stran, osmahneme
    4. Zapékací misku nebo pekáček silně vytřeme máslem, položíme do ní opečenou štiku, povrch hojně potřeme bylinkovou směsí smíchanou se strouhankou a máslem
    5. Rybu ještě přelijeme zbytkem másla z pánve, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby vyhřáté na 180-190 °C
    6. Pečeme cca 20-25 minut, až krusta zezlátne.

    Doporučení

    Ze štiky také můžeme udělat filety, ty pak poklademe krustou a zapečeme stejně, jako celou štiku.

    Nejčtenější články

    Výměnný obchod s kosem

    Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

    Chytání amurů na listy salátu, či jinou zeleninu

    Amur je ryba někdy tuze vybíravá, jindy nám přijde naopak na nástrahu, kterou jsme vnadili na úplně jinou rybu. Asi nejčastěji se amuři chytají na kukuřici, kousky ovoce, či střídku chleba. Často však zaznamenáme úspěch při cíleném lovu amurů, pokud jim zkusíme nabídnout něco od zeleniny, například tužší listy hlávkového salátu, kedlubny, syrové či spařené zelné listy apod.

    Cílený lov candátů ze břehu klasickou přívlačí

    Cílený lov jednotlivých druhů dravých ryb má svá úskalí, ale rozhodně se vyplatí zaměřit zájem na konkrétního dravce. Co predátor, to jiný způsob lovu a tak nejen zvolená technika lovu, ale především i správná volba montáže má velký vliv na úspěšnost našeho snažení. O dobré volbě místa snad ani nemusím mluvit, to je samozřejmostí, pokud jdeme cíleně po konkrétním vodním predátorovi, aby v daném místě vůbec zrovna byl. V tomto článku se zaměříme na lov candátů a to klasickou přívlačí ze břehu. Tedy nebudeme zde řešit vertikální přívlač, ale ani například drop shot.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím