Rybářský rozcestník

Štika zapečená s bylinkovou krustou

Štika naditá bylinkovou nádivkou, zprudka opečená na másle, pak zapečená v troubě pokladená bylinkovou krustou.

2 náročnost
50 minut
stika-pecena-s-krustou4stika-pecena-s-krustou2stika-pecena-s-krustou1
  • Rozpis na 4 porce:
  • 1 ks menší štika připravená pro kuchyňské zpracování
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks citronu
  • 140 g másla
  • 1/2 svazku petrželové natě
  • 3-4 lžíce nasekaných lístků bazalky, případně jiných oblíbených bylinek
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • máslo na vymazání pekáče
  • bylinková sůl
  • pepř
  • Příprava

    1. Bylinky usekáme na jemno a promícháme s česnekem utřeným s bylinkovou solí, pak bylinkovou směs s česnekem rozdělíme na dvě stejně velké části, jednu část necháme na později, do druhé poloviny přimícháme tak 40 g změklého másla a 2 lžíce strouhanky, vznikne nám hustá hmota
    2. Štiku důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, vnitřní část dutiny štiky okořeníme pepřem, pokapeme citronovou šťávou a dáme do ni tu část bylinkové směsi s česnekem bez másla a strouhanky, z venku štiku poprášíme hladkou moukou
    3. V pánvi rozehřejeme 100 g másla, rybu na másle krátce, z obou stran, osmahneme
    4. Zapékací misku nebo pekáček silně vytřeme máslem, položíme do ní opečenou štiku, povrch hojně potřeme bylinkovou směsí smíchanou se strouhankou a máslem
    5. Rybu ještě přelijeme zbytkem másla z pánve, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby vyhřáté na 180-190 °C
    6. Pečeme cca 20-25 minut, až krusta zezlátne.

    Doporučení

    Ze štiky také můžeme udělat filety, ty pak poklademe krustou a zapečeme stejně, jako celou štiku.

    Nejčtenější články

    Prosba všem lidem dobré vůle, nepouštějte zakoupené vánoční kapry zpět do rybníků, potoků a řek!

    Mnoho lidí to dělá. Myslí to bobře. Chtějí kapříkovi zachránit život a darovat mu svobodu. Netuší však, že mu tím zajistili jen pomalou a trýznivou smrt. Důvodů, proč vánoční kapr nemá šanci své vypuštění do přírody přežít je mnoho. Pokusím se vám vysvětlit alespoň některé z nich.

    Změny v rybářském řádu pro rok 2019

    Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

    Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

    Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím