Rybářský rozcestník

Štika v sýrovém těstíčku

Filety ze štiky obalené v mouce, v rozšlehaných vejcích, strouhance smíchané s nastrouhaným tvrdým sýrem, pak opět ve vejcích a dále v čisté strouhance, porce obalené štiky usmažené dozlatova ve větším množství dobře rozpáleného oleje servírované nejlépe s hranolky a tatarskou omáčkou.

2 náročnost
20 minut
štikaštikaštika
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porce štiky po 150 g
  • 2 ks vejce
  • 300 g strouhanky
  • 100 g strouhaného tvrdého sýru
  • 1 dl mléka
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce štiky osolíme, necháme chvíli odpočinout. Tak 1/2 strouhanky promícháme se strouhaným sýrem, druhou polovinu necháme čistou. Vejce rozšleháme s mlékem.
    2. Rybu osušíme, obalíme v mouce, namočíme do rozšlehaných vajec, obalíme ve strouhance promíchané se sýrem. Podruhé namočíme do rozšlehaných vajec a obalíme v čisté strouhance.
    3. Smažíme na oleji, z obou stran, do zlatova.
    4. Ozdobíme citrónem, proužky papriky, podáváme s hranolky a tatarskou omáčkou.

    Doporučení

    Tímto způsobem můžeme upravit i další druhy ryb.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?