Rybářský rozcestník

Kapr na mrkvi a hrášku

Osolené, citronem pokapané, pak chvíli odležené porce kapra zprudka opečené na oleji a másle, servírované s podušenou zeleninou a houbami a to ve výpeku po opečené rybě.

2 náročnost
30 minut
kaprkaprkapr
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porce kapra (150-200 g)
  • 1 ks větší mrkev
  • 150 g sterilovaného hrášku
  • 50 g žampionů
  • 50 cl bílého vína
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • máslo
  • kmín
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme chvíli odležet.
    2. Maso osušíme, poprášíme lehce moukou, opékáme na směsi másla a oleje z každé strany 3 minuty.
    3. Opečené porce ryby, odložíme stranou. Do šťávy po pečení přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, plátky žampionů, osolíme, přidáme trochu kmínu, pepře, podlijeme vínem, dusím do měkka.
    4. K podušené směsi přidáme sterilovaný hrášek, opečenou rybu, necháme prohřát.
    5. Na talíři přelijeme směsí porce ryby, podáváme s vařenými brambory.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.