Rybářský rozcestník

Štika na bramborách a česneku, pečená ve slaninovém kabátku

V troubě na bramborách, česneku, pórku, slanině a cibuli v celku upečená štika obalená v anglické slanině, ochucená česnekem, solí a kořením na ryby.

2 náročnost
50 minut
Štika na bramborách a česneku, pečená ve slaninovém kabátku
ŠtikaŠtika
  • 1 ks štiky v celku
  • 1 ks pórku
  • 2 ks cibule
  • 4-5 ks stroužků česneku
  • 1/2 ks citrónu
  • 500-600 g brambor nakrájených na měsíčky
  • 100 g anglické slaniny v plátcích
  • 80 g anglické slaniny pokrájené na kostičky
  • 1,5 dcl smetany 12 %
  • koření na ryby
  • voda
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Štiku vykucháme, zbavíme šupin, opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak ji osušíme a po obou stranách několika šikmými řezy (ne moc hlubokými) tělo štiky nařízneme
    2. Sůl smícháme s prolisovaným česnekem, česnekovou sůl pak vetřeme z obou stran do štiky, také zevnitř, rybu dále okořeníme pepřem a kořením na ryby
    3. Štiku posadíme na plech pokapaný olejem, tělo mírně rozevřeme, štika by měla ležet pěkně na břichu, tělo ryby pokapeme citronovou šťávou a poklademe plátky anglické slaniny
    4. Na plech kolem ryby vyskládáme brambory nakrájené na osminky, promíchané s cibulí a pórkem pokrájeným na tenká kolečka, slaninou nakrájenou na malé kostičky a prolisovaným česnekem, přílohu osolíme a posypeme pepřem
    5. Vše mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 30 minut, pak podlijeme smetanou a pečeme dalších 10-15 minut.

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Lov línů, víte, jak na ně?

    Lín je krásná ryba zdržující se nejčastěji v zarostlých a bahnitých částech řek, ale i na stojatých vodách, v rybnících, na mělčinách větších vodních nádrží … prostě všude tam, kde je teplá voda a hodně zarostlé dno, ale i vodní sloupec. Miluje místa, kde se rostliny pnou vodním sloupcem ze dna až na hladinu. Kdo nemá moc rád lov v zarostlých vodách, pro toho cílený lov línů moc není. Líny lovíme spíše na jemné náčiní, slabší, ale kvalitní vlasce, které zvládnou i nějakou tu vázku. Vytáhlý lín na břehu určitě udělá radost snad každému rybáři i když to nebude zrovna obr. Ale pozor, líni mohou dorůst úctyhodných rozměrů, ale o tom až v samotném článku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím