Rybářský rozcestník

Štika na bramborách a česneku, pečená ve slaninovém kabátku

V troubě na bramborách, česneku, pórku, slanině a cibuli v celku upečená štika obalená v anglické slanině, ochucená česnekem, solí a kořením na ryby.

2 náročnost
50 minut
Štika na bramborách a česneku, pečená ve slaninovém kabátku
ŠtikaŠtika
  • 1 ks štiky v celku
  • 1 ks pórku
  • 2 ks cibule
  • 4-5 ks stroužků česneku
  • 1/2 ks citrónu
  • 500-600 g brambor nakrájených na měsíčky
  • 100 g anglické slaniny v plátcích
  • 80 g anglické slaniny pokrájené na kostičky
  • 1,5 dcl smetany 12 %
  • koření na ryby
  • voda
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Štiku vykucháme, zbavíme šupin, opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak ji osušíme a po obou stranách několika šikmými řezy (ne moc hlubokými) tělo štiky nařízneme
    2. Sůl smícháme s prolisovaným česnekem, česnekovou sůl pak vetřeme z obou stran do štiky, také zevnitř, rybu dále okořeníme pepřem a kořením na ryby
    3. Štiku posadíme na plech pokapaný olejem, tělo mírně rozevřeme, štika by měla ležet pěkně na břichu, tělo ryby pokapeme citronovou šťávou a poklademe plátky anglické slaniny
    4. Na plech kolem ryby vyskládáme brambory nakrájené na osminky, promíchané s cibulí a pórkem pokrájeným na tenká kolečka, slaninou nakrájenou na malé kostičky a prolisovaným česnekem, přílohu osolíme a posypeme pepřem
    5. Vše mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 30 minut, pak podlijeme smetanou a pečeme dalších 10-15 minut.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?