Rybářský rozcestník

Štika po solnohradsku

Odleželé porce štiky okořeněné, osolené a dochucené citronovou šťávou, zprudka opečené na pánvi, nakonec zapečené v troubě v zapékací misce posypané sýrem a strouhankou, pokapané máslem.

2 náročnost
40 minut
  • 4 ks porce štiky po 150 g
  • 120 g strouhaného sýra, nejlépe parmazánu
  • 80 g másla
  • 80 g oleje
  • 20 g strouhanky
  • citronová šťáva
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Z porce štiky stáhneme kůži, pak je osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladu 30 minut odležet
    2. Na pánvi na rozpáleném oleji po obou stranách maso zprudka opečeme
    3. Opečenou štiku narovnáme do máslem vymazané ohnivzdorné misky, hustě posypeme strouhaným sýrem a strouhankou, pokapeme máslem
    4. V troubě vyhřáté na 200 °C pokrm zapečeme dorůžova.

    Doporučení

    Podáváme s vařenými brambory.

    Nejčtenější články

    Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

    Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?