Rybářský rozcestník

Štika na slanině

Opečené porce štiky obalené ve směsi z hladké mouky, slaniny, kmínu a tymiánu, dopečené v troubě dozlatova a podávané s hořčičnou omáčkou.

2 náročnost
30 minut
  • 800 g štiky (podkovy)
  • 100 g slaniny
  • 80 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička kmínu
  • snítka tymiánu
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěnou štiku opláchneme, osušíme, naporcujeme na podkovy, osolíme a zakapeme citronovou šťávou
    2. Do mísy dáme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme polovinu hladké mouky, lístečky tymiánu, kmín, promícháme a porce ryby ve směsi obalíme
    3. V pánvi na rozehřátém másle s trochou oleje obalené podkovy ryby po obou stranách opečeme, pak přendáme do pekáčku, dáme do předehřáté trouby a při 200 °C dopečeme (asi 10 minut)
    4. Výpek v pánvi zaprášíme zbytkem hladké mouky a uděláme světlou jíšku, zalijeme bílým vínem, důkladně promícháme, povaříme asi 10 minut, pak vzniklou omáčku přecedíme, přidáme hrubozrnnou hořčici a dochutíme solí i pepřem
    5. Pečenou štiku podáváme na nahřátých talířích s hořčičnou omáčkou a opečenými bramborami.

    Nejčtenější články

    Lov kaprů tzv. „na trhačku“ (pomocí kolíčků na prádlo)

    Kapry metodou trhačky, tzv. „na kolíčky“, chytáme z několika důvodů. Především všude tam, kde je hodně silný proud a máme problém udržet své montáže pěkně v klidu u dna na námi zvoleném místě. Dalším důvodem může být hodně nečistot plovoucích jak na hladině, tak pod ní, například po bouřích, velkých lijácích a podobně. Vlasec vedený vzduchem nad vodou totiž není strhávaný proudem a nepořádek unášený vodou se na něj nemá jak zachytit.

    Swinger nahrazený kolíčkem na prádlo a gumou

    Nahradit rozbitý swinger kolíčkem na prádlo a gumou napadlo mého kamaráda poměrně nedávno. V nouzi si prostě rybář musí umět poradit. Ovšem všechny nás šokovalo, že celý systém pak fungoval lépe, jako s klasickým swingerem.

    Velké sousto z kukuřice pro větší kapry

    Velké sousto vyselektuje drobnější ryby a tak záběr přijde jen od většího kusu. To docílíme použitím více kukuřic najednou napíchnutých na přívěs háčku s očkem uvázaného pomocí bezuzlového vázání …

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím