Rybářský rozcestník

Štika dušená

Dušená štika na víně se zeleninou.

3 náročnost
45 minut
+1 hodina odležení  
  • 1000 g štiky
  • 200 g másla
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 60 g cibule
  • 500 ml bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sardelové pasty
  • nové koření
  • bobkový list
  • mletý pepř
  • celý pepř
  • citrón
  • sůl
  • vývar nebo voda na podlití
  • Příprava

    1. Štiku očistíme, vykucháme, rozdělíme na porce, které osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi hodinu odležet
    2. Pak porce vložíme na pekáč, přidáme část másla, víno, koření, nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a přikryté necháme dusit
    3. Občas polijeme vývarem nebo horkou vodou
    4. Uvařenou rybu vyjmeme, šťávu podle potřeby zředíme, povaříme, přidáme několik lžic máslové jíšky vyhotovené ze zbytku másla a 2 lžic hladké mouky a lžíce sardelové pasty
    5. Povařenou šťávu procedíme, omáčkou pak polijeme štiku narovnanou na míse.

    Doporučení

    Podáváme s vařenými brambory.

    Poznámka

    Příprava jíšky viz: Jíška .

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím