Rybářský rozcestník

Steak ze sumce z pánve

V jednoduchosti je krása! Silnější filety ze sumce o váze 150-200 g osolené, okořeněné, opečené na pánvi na oleji a másle pěkně z obou stran, servírované například s opečenými brambory a jogurtovým dipem. Recept na pokrm připravený do 30 minut.

2 náročnost
30 minut
steaksteaksteaksteak
  • Rozpis na 2 porce:
  • 300-400 g (2 ks) filetů ze sumce
  • směs koření na ryby
  • drcený kmín
  • máslo
  • olej
  • sůl
  • Na jogurtový dip:
  • 1 kelímek bílého neochuceného jogurtu
  • 1 vrchovatá lžíce majonézy
  • 1-2 ks stroužky česneku
  • nať z jedné jarní cibulky
  • šťáva z citronu
  • sůl
  • Příprava

    1. Silnější filety ze sumce osušíme čistou papírovou utěrkou, osolíme, okořeníme drceným kmínem a kořením na ryby (hotová, kupovaná směs).
    2. Na oleji steaky pozvolna opékáme, po chvíli, stačí tak 2 minuty, poklademe na každý steak kousek másla, jakmile se rozpustí, steaky otočíme, opečeme i druhou stranu.
    3. Steaky servírujeme s různě upravenými brambory a například jogurtovým dipem.

    Příprava jogurtového dipu:

    1. Jogurt smícháme s majonézou.
    2. Dochutíme solí, citronovou šťávou, česnekem a nasekanou jarní cibulkou, vše důkladně promícháme.
    3. Dip necháme v lednici chvíli odležet.

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.