Rybářský rozcestník

Steak ze sumce z pánve

V jednoduchosti je krása! Silnější filety ze sumce o váze 150-200 g osolené, okořeněné, opečené na pánvi na oleji a másle pěkně z obou stran, servírované například s opečenými brambory a jogurtovým dipem. Recept na pokrm připravený do 30 minut.

2 náročnost
30 minut
steaksteaksteaksteak
  • Rozpis na 2 porce:
  • 300-400 g (2 ks) filetů ze sumce
  • směs koření na ryby
  • drcený kmín
  • máslo
  • olej
  • sůl
  • Na jogurtový dip:
  • 1 kelímek bílého neochuceného jogurtu
  • 1 vrchovatá lžíce majonézy
  • 1-2 ks stroužky česneku
  • nať z jedné jarní cibulky
  • šťáva z citronu
  • sůl
  • Příprava

    1. Silnější filety ze sumce osušíme čistou papírovou utěrkou, osolíme, okořeníme drceným kmínem a kořením na ryby (hotová, kupovaná směs).
    2. Na oleji steaky pozvolna opékáme, po chvíli, stačí tak 2 minuty, poklademe na každý steak kousek másla, jakmile se rozpustí, steaky otočíme, opečeme i druhou stranu.
    3. Steaky servírujeme s různě upravenými brambory a například jogurtovým dipem.

    Příprava jogurtového dipu:

    1. Jogurt smícháme s majonézou.
    2. Dochutíme solí, citronovou šťávou, česnekem a nasekanou jarní cibulkou, vše důkladně promícháme.
    3. Dip necháme v lednici chvíli odležet.

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

    Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.