Rybářský rozcestník

Fogoš zapečený s chřestem

Fogoš, tedy candát zapečený, přelitý smetanovo-sýrovou omáčkou, obložený chřestem, posypaný osmaženou strohankou. Recept z maďarské kuchyně.

2 náročnost
45 minut
Fogoš zapečený s chřestem
  • Recept na 6 porcí:
  • 1,5 kg candáta
  • 500 g chřestu
  • 100 g tvrdého sýra
  • 100 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 30 g strouhanky
  • 2 ks žloutků
  • 0,5 l mléka
  • 1,5 dl kysané smetany
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěnou rybu vložíme do malého množství vařící osolené vody
    2. Vaříme 10 minut
    3. Rybu vyndáme, odstraníme kůži, dáme do ohnivzdorné misky a obložíme vařeným, na kousky nakrájeným (nebo sterilovaným) chřestem
    4. Z části másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, osolíme a povaříme
    5. Do částečně prochladlé omáčky vmícháme žloutky, smetanu, strouhaný sýr, mletý pepř a nalijeme ji na rybu s chřestem
    6. Povrch posypeme strouhankou osmaženou na másle a pečeme čtvrt hodiny.

    Doporučení

    Příloha: Různě upravené brambory.

    Poznámka

    Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

    Nejčtenější články

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.

    Obal na pruty z džínů (riflí)

    Obal na pruty si můžete samozřejmě koupit. Ale nejen pro šetřílky tu máme tip na obal na pruty ušitý ze starých džínsů. A nemusí jít jenom o obal na pruty, stejně tak si do přešitých riflí můžete k vodě nosit podběrák, stojan, vidličky…

    Houbička na mytí nádobí se hodí i na rybách!

    Asi každý již držel v ruce houbičku na nádobí, i když se třeba vyhýbá kuchyni, jak jen může. Přesto se vyplatí si ji brát na ryby a to nejen na mytí nádobí. Můžeme ji použít třeba jako nosič vůní a chutí, nebo na ni lze dokonce chytat. Ovšem také se hodí jako pomocník při vyvážení krmení a nástrahy například s dálkově ovládanou lodičkou.