Fogoš, tedy candát zapečený, přelitý smetanovo-sýrovou omáčkou, obložený chřestem, posypaný osmaženou strohankou. Recept z maďarské kuchyně.
1. Očištěnou rybu vložíme do malého množství vařící osolené vody
2. Vaříme 10 minut
3. Rybu vyndáme, odstraníme kůži, dáme do ohnivzdorné misky a obložíme vařeným, na kousky nakrájeným (nebo sterilovaným) chřestem
4. Z části másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, osolíme a povaříme
5. Do částečně prochladlé omáčky vmícháme žloutky, smetanu, strouhaný sýr, mletý pepř a nalijeme ji na rybu s chřestem
6. Povrch posypeme strouhankou osmaženou na másle a pečeme čtvrt hodiny.
Příloha: Různě upravené brambory.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.