Rybářský rozcestník

Staek z tuňáka na bílém víně se zelenými fazolkami

Několik hodin marinové plátky tuňáka, zprudka opečené na pánvi, servírované spolu na slanině orestovanými fazolkami, přelité šťávou z výpeku.

2 náročnost
20 minut
+ doba marinování  
Staek z tuňáka na bílém víně se zelenými fazolkami
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks steaky z tuňáka
  • 3-5 ks plátků anglické slaniny
  • 2 hrsti zelených fazolek
  • 1 hrst čerstvých bylinek (tymián
  • rozmarýn
  • drobnolistá bazalka)
  • olivový olej dle potřeby
  • bílé víno dle potřeby
  • citronový pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Bylinky společně se solí, citronovým pepřem a troškou olivového oleje rozdrtíme v hmoždíři na konzistenci téměř pasty, poté přidáme další olivový olej a bílé víno v poměru zhruba 1:1 tak, abychom do marinády mohli ponořit oba steaky, necháme marinovat alespoň několik hodin
    2. Na pánvi naprudko opečeme tuňáka, skutečně jen poměrně krátce, protože jinak má tendenci se vysušovat (doporučuje se nechat steak uvnitř částečně syrový, pokud to máte rádi), poté přiklopíme a necháme na teplém místě ještě odpočinout
    3. V pánvi zlehka opečeme slaninu, přidáme k ní fazolky (můžeme i česnek na plátky) a až obojí zezlátne, podlijeme troškou marinády, aby se vytvořil výpek, ten ještě dle chuti dosolíme a na talíři s ním přelijeme oba steaky.

    Poznámka

    Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Barbora Jollinka Charvátová

    Nejčtenější články

    Přehled svazových revírů: Lov ryb nonstop 2018

    Všimli jste si, že počet revírů s nonstop rybolovem se od loňského roku zvýšil..? Nově je výjimka Ministerstva zemědělství udělena také pro revíry Labe 27, Labe 28, Labe 31, Vltava 21-22 (ÚN Hněvkovice), Stonávka 2A a Morava 17 A. U části revírů s výjimkou došlo také k rozšíření platnosti výjimky na měsíc září. Přehled revírů s udělenou výjimkou najdete v tomto článku.

    Rybáři budou moci lovit déle a koupit si lístek na doživotí. Změny chystá ministerstvo zemědělství

    Od dubna by se měla změnit doba lovu ryb v mimopstruhových revírech. Od dubna do konce září by mohli rybáři lovit od čtyř do 24 hodin, ve zbytku roku od pěti do 22 hodin. Po vypořádání připomínek to předpokládá vyhláška ministerstva zemědělství, která také zavádí rybářský lístek na dobu neurčitou pro rybáře starší 15 let. Ministerstvo odstoupilo od možnosti zkrácení doby lovu podle přání jednotlivých revírů.

    Znají rybáři rybářské přestupky a jejich možný postih?

    Je toho docela dost, co můžeme u vody porušit a to ať už úmyslně, nebo jen z nedbalosti či z neznalosti všech rybářských předpisů. V tomto článku naleznete link na PDF, které obsahuje aktuální metodiku vybraných přestupků na úseku rybářství. Rozhodně stojí za nastudování i nám, běžným rybářům i když je prvoplánově určena především pro všechny orgány a instituce zabývající se přestupky na úseku rybářství.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím