Rybářský rozcestník

Smažený kapr

Porce – podkovy dozlatova usmažené ryby, obalené v klasickém trojobalu, servírované ozdobené kolečky citrónu.

2 náročnost
40 minut
Smažený kapr - porce na míse
SmaženýSmaženýSmaženýSmažený
  • Rozpis na 4 porce:
  • 800 g očištěné a vykuchané ryby nakrájené na podkovy
  • 150 g tuku
  • 130 g strouhanky
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g mléka
  • 2 ks vajec
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěné, vykuchané ryby opláchneme a naporcujeme na jednotlivé filety nebo podkovy
    2. Rybu osolíme a obalíme postupně v prosáté mouce, ve vejcích rozšlehaných
    s mlékem a v prosáté strouhance
    3. Obalené porce ryb pak zvolna usmažíme v horkém tuku do světlé nazlátlé barvy a ihned podáváme.

    Doporučení

    Ochuceného smaženého kapra podáváme s bramborovým salátem, opékanými brambory, s hranolky a se zeleninovým salátem nebo kompotem.

    Poznámka

    Labužnické obměny:
    a) porce kapra osolíme, obalíme v mouce, ve vejci rozšlehaném s mlékem, do kterého jsme přidali špetku muškátového oříšku, a ve strouhance
    b) kapra pokapeme citrónovou šťávou, posypeme jemně rozsekanou petrželkou a necháme asi 1 hodinu v chladnu odležet, potom osušíme, osolíme, obalíme v mouce, vejci a strouhance
    c) kapra potřeme česnekem utřeným se solí a necháme v chladnu odležet, potom obalíme v mouce ochucené trochou strouhaného zázvoru, ve vejci a ve strouhance.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.