Rybářský rozcestník

Štika s bílým máslem

Vařené kousky štiky v zeleninovém vývaru, zalité máslem.

2 náročnost
45 minut
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porcí štiky
  • 2-3 ks feferonky
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 6 dl vody
  • 4 dl bílé víno
  • bobkový list
  • petrželka
  • tymián
  • fenykl
  • sůl
  • Bílé vinné máslo:
  • 100 g másla
  • 1 dl bílého vína
  • 3 ks malých cibulek
  • Příprava

    1. Sklenku bílého vína, vodu, na plátky nakrájenou cibuli a mrkev, sůl a koření přihřejeme k varu a vychladíme
    2. Do studeného vývaru dáme porce štiky, opět vše přihřejeme k varu a mírným varem vaříme, až porce štiky změknou
    3. Na talířích je přelijeme čerstvě připraveným bílým máslem.

    Příprava bílého másla:
    4. Velmi drobně nakrájené cibulky zalijeme vínem a dusíme, až změknou a víno se odpaří
    5. Pánvičku dáme na velmi malý plamínek a metlou na sníh vyšleháváme po malých kouskách změklé máslo, nesmí se však roztavit, má mít konzistenci husté smetany a mělo by být dohotoveno ve stejnou dobu jako štika!

    Doporučení

    Příloha: Vařené brambory.

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím