Rybářský rozcestník

Kapr v županu

Porce kapra potřené žampionovou směsí a obalené v těstíčku, upečené v troubě dozlatova.

2 náročnost
60 minut
  • 800 g kapra (půlka s kostí)
  • 100 g žampionů
  • 100 ml smetany
  • 1 ks cibule
  • 1 ks citronu
  • 1 ks snítky petrželky kudrnky
  • mletý bílý pepř
  • olej
  • sůl
  • Na těsto:
  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 50 ml vody
  • 1 ks vejce
  • 1 ks vejce na potření
  • špetka soli
  • Příprava

    1. Kapra dobře omyjeme, ostrým nožem odřízneme páteřní kost, pak nakrájíme na 8 dílů, osolíme, pokapame citronovou šťávou a necháme v chladničce alespoň 15 minut odležet
    2. Z hladké mouky, na kousky nakrájeného změklého másla, vejce, vody a špetky soli vypracujeme těsto, dáme do chladničky a necháme 10 minut odpočinout
    3. Na 2 lžících rozehřátého oleje orestujeme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, na plátky nakrájené žampiony, podusíme, zalijeme smetanou, povaříme asi 5 minut, až smetana zhoustne a vše se spojí
    4. Ochutíme solí, mletým pepřem, na drobno nasekanou kudrnkou a připravenou žampionovou směs naneseme na kapří filety
    5. Odpočinuté těsto rozválíme na plát, rozkrájíme na 3 cm široké proužky, které opatrně obtočíme kolem ryby se žampiony
    6. Do olejm vymazaného pekáčku naskládáme zabalené rybí porce, potřeme rozšlehaným vejcem, dáme do trouby a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C
    dozlatova (asi 20 minut).

    Doporučení

    Podáváme s teplou zeleninou.

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.