Rybářský rozcestník

Smažené kostky rybího filé, šťouchané brambory, červená řepa

Kostky rybího filé pokapané citronovou šťávou, obalené v klasickém trojobalu, pak usmažené pěkně dozlatova, servírované se šťouchanými brambory ochucenými na sádle opečenou cibulí spolu s kostkami uzeného masa.

2 náročnost
45 minut
Smažené kostky rybího filé, šťouchané brambory, červená řepa
  • Rozpis na 4 porce:
  • 500-600 g rybího filé – kostky
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • citron
  • vejce
  • olej
  • sůl
  • Na šťouchané brambory:
  • 800 g brambor
  • 200 g uzeného masa
  • 1 ks cibule
  • 1 svazek jarní cibulka
  • kmín
  • sádlo
  • voda
  • sůl
  • Ostatní:
  • papírové ubrousky, sterilovaná červená řepa
  • Příprava

    1. Jednotlivé kostky filé řádně osušíme papírovým ubrouskem, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance
    2. Smažíme zvolna ve vyšší vrstvě oleje
    3. Servírujeme spolu se šťouchanými brambory posypanými nasekanou jarní cibulkou, jako další přílohu podáváme nakládanou sterilovanou červenou řepu.

    Příprava šťouchaných brambor:
    1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a zpěníme na 1 lžíci rozehřátého sádla, orestujeme ji pěkně dozlatova spolu s kostkami uzeného masa
    2. Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme v horké osolené vodě s trochou kmínu doměkka, pak scedíme a rozšťoucháme
    4. Přidáme uzené maso s cibulí, nasekanou jarní cibulku, promícháme.

    Poznámka

    Foto: Naďa Indruchov

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?