
Losos s bylinkovou omáčkou a brokolicí, opečené bagetky
600-800 g filetů z lososa
120 g másla (přepuštěného)
1 ks citronu
1 lžička kmínu
1/2 lžičky pepře
sůl
Na bylinkovou omáčku:
1 hrst zelené petrželky
1 hrst listů bazalky
150 g růžiček brokolice
250 ml smetany
100 ml mléka
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl
Ostatní:
bageta nakrájená na plátky
Příprava
- Filety losos pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, okmínujeme a necháme chvíli odležet
- Připravíme si základ na bylinkovou omáčku; petrželku a lístky bazalky nasekáme na jemno, v malém množství mléka rozkvedláme lžíci hladké mouky, promícháme se zbytkem mléka a se smetanou
- Odleželé filety losos zaprášíme moukou a vložíme na pánev s rozehřátým máslem, zprudka opečeme z obou stran, opečené filety vyjmeme z pánve a uchováme v teple
- Na pánev s máslem po opékaní lososa nasypeme růžičky propláchlé a osušené brokolice, chvíli ji restujeme, pak přidáme nasekané bylinky, ty necháme prohřát, pánev zalijeme připraveným základem na omáčku, ochutíme solí, pepřem
- Na talířích jednotlivé porce lososa opatrně poklademe na omáčku a ihned podáváme spolu s plátky bagety na sucho opečené na pánvi.
Doporučení
Omáčku lze na talířích ozdobit například balsamico octem.