Rybářský rozcestník

Sleďový salát z formy

Studený salát ze sleďů, brambor, vajec, okurek, mrkve a majonézy.

2 náročnost
45 minut
+ doba máčení sleďů  
  • 2 ks sledě
  • 2 ks vejce
  • 750 g brambor
  • 200 g sterilovaných okurek
  • 200 g majonézy
  • 200 g oleje
  • 100 g mrkve
  • kulatá forma
  • mletý pepř
  • vegeta
  • Příprava

    1. Sledě opereme, na několik hodin namočíme a vodu vyměňujeme
    2. Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky
    3. Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme a nakrájíme nahrubo
    4. Okurky nastrouháme na struhadle, mrkev nastrouháme na jemném struhadle
    5. Majonézu mírně okořeníme a rozdělíme na dvě poloviny
    6. Sledě vykucháme a nakrájíme na kostičky
    7. Do kulaté formy klademe dvě vrstvy brambor, každou vrstvu posypeme okurkami, vejcem, mrkví, sleděm, potřeme majonézou a dobře upěchujeme lžící
    8. Salát necháme v lednici důkladně vychladnout a vyklopíme jej z formy
    9. Zarovnáme povrch a strany a potřeme zbylou majonézou a posypeme pažitkou.

    Doporučení

    Salát podáváme na kulaté míse.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Uzení ryb na sítech

    Udírnu jsem vybudoval někdy před 30 lety, je ze šamotových cihel, které drží teplo, obložena břidlicí, je vybudována ve svahu s 2 m náběhem a otvíráním ze shora. Asi před 10 roky jsem do udírny na tyčky připevnil síto a udím vše na sítech jak ryby, maso, ale i houby. Odpadne pracné vyvazování ryb a nehrozí, že nám ryba spadne do udírny a bude znehodnocena. Vyzkoušejte udit ryby na sítech, je to skvělá vychytávka.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím