Rybářský rozcestník

Slavnostní pošírovaný losos

Pošírovaný losos je skvělý servírovaný na různých oslavách. Můžete si ho připravit i doma, například na Silvestra, určitě tímto pokrmem překvapíte své blízké, nebo přátele. Na pošírovaného lososa je vhodný celý losos obecný (atlantský), keta, nebo například gorbuša o váze od 2-3 kg.

2 náročnost
30 minut
pošírovanýpošírovanýpošírovaný
  • 1 ks celý losos, vykuchaný o váze 2-3 kg
  • Na várku:
  • 1 l vody
  • 2 dl bílého přírodního vína
  • 1 dl octa
  • 400 g nakrájené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 g nakrájené cibule
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 ks na kolečka nakrájené citrony
  • 2 ks bobkové listy
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks kuličky pepře
  • sůl
  • Na ozdobu:
  • kadeřavé listové saláty (lollo rosso, letní kadeřavý atd.)
  • cherry rajčata
  • pomeranče
  • majonéza
  • limetky
  • kapary
  • citrony
  • Příprava

    1. Z uvedených surovin uvaříme ve větším pekáči várku, teplota nesmí přesáhnout 100 °C, ideální je 75 -85 °C, zahříváme jen chvíli, stačí 5-10 minut.
    2. Do várky vložíme lososa, přiklopíme, pošírujeme při 75-80 °C 8-10 minut, podle velikosti lososa, rybu ve várce jednou v polovině pošírování opatrně otočíme.
    3. Lososa z várky vyjmeme a necháme na tácu vychladnout a okapat.
    4. Z vychladnuté ryby odstraníme kůží a ozdobíme po stranách listy salátů, plátky citronů, limetek, pomerančů. Lososa ozdobíme dále majonézou, kapary a cherry rajčátky.
    5. Nazdobeného lososa necháme vychladit.

    Doporučení

    Při servírování krájíme lososa na plátky, podáváme například s nakrájenou bagetkou nebo vekou.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    FOR FISHING 2021

    12. rybářský veletrh se letos koná v podzimních dnech a to od 21.10 do 24.10. 2021. Jde o největší rybářský veletrh v ČR. Co tam najdete v heslech: Prezentace nových trendů, představení novinek pro rok 2021, prezentace jednotlivých rybolovných technik, vytvoření rybářského prostředí pro všechny, co propadli krásám rybolovu, vytvoření obchodního prostředí pro vystavovatele v ekonomicky nejsilnějším regionu ČR, doprovodný program, přednášky, soutěže, propagace péče o životní prostředí a čistotu vod…

    Novomlýnská nádrž vydala dosud největšího kapra v historii Evropského šampionátu v lovu kaprů!

    Na Novomlýnské nádrži se pořádá již pátý ročník Evropského šampionátu v lovu kaprů „Stairs2Hell“. Jejím pořadatelem je společnost European Carp Fishing Association, která se organizací závodů zabývá již řadu let, ve spolupráci s Moravským rybářským svazem a Povodím Moravy. V čele této společnosti stojí manažerka projektu Tereza Asterová, na závodech dále spolupracují ambasador projektu, známý rybář Jakub Vágner a zkušení organizátoři, rybáři a ředitelé závodů, Petr Šurek a Vít Černý. Tento závod má tradici již od roku 2017 a letos se ho účastní 100 tříčlenných týmů z celé Evropy. Vítěz získá 500 000 Kč a věcné ceny v hodnotě přes 200 000 Kč. Jednou z hlavních myšlenek závodu je podpora mladých rybářů při jejich cestě k úžasnému koníčku, proto pořadatel poskytuje dar rybářského vybavení v hodnotě 200 000 Kč na chod dětských rybářských kroužků v rámci Moravského rybářského svazu. Tímto je tento závod naprosto unikátní v rámci celosvětového měřítka.

    Rybářský veletrh FOR FISHING už od 21. října 2021 v PVA EXPO PRAHA

    Od 21. do 24. října 2021 se v areálu PVA EXPO PRAHA uskuteční oblíbený rybářský veletrh FOR FISHING. Výjimečně v podzimním termínu doplní souběh veletrhů pro celou rodinu. Návštěvníci se mohou těšit na průřez všech rybolovných technik, své si tak na veletrhu najde každý. Nováčky na veletrhu budou česká firma TFE elektronika – výrobce el. signalizátorů FLACARP, anglická kaprařská firma DT BAIT nebo slovenská firma Oukrofishing s.r.o., která se zaměřuje na přívlač.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím