1 ks celý losos, vykuchaný o váze 2-3 kg
Na várku:
1 l vody
2 dl bílého přírodního vína
1 dl octa
400 g nakrájené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
150 g nakrájené cibule
1 lžička tymiánu
2 ks na kolečka nakrájené citrony
2 ks bobkové listy
4 ks kuličky nového koření
4 ks kuličky pepře
sůl
Na ozdobu:
kadeřavé listové saláty (lollo rosso, letní kadeřavý atd.)
cherry rajčata
pomeranče
majonéza
limetky
kapary
citrony
Příprava
- Z uvedených surovin uvaříme ve větším pekáči várku, teplota nesmí přesáhnout 100 °C, ideální je 75 -85 °C, zahříváme jen chvíli, stačí 5-10 minut.
- Do várky vložíme lososa, přiklopíme, pošírujeme při 75-80 °C 8-10 minut, podle velikosti lososa, rybu ve várce jednou v polovině pošírování opatrně otočíme.
- Lososa z várky vyjmeme a necháme na tácu vychladnout a okapat.
- Z vychladnuté ryby odstraníme kůží a ozdobíme po stranách listy salátů, plátky citronů, limetek, pomerančů. Lososa ozdobíme dále majonézou, kapary a cherry rajčátky.
- Nazdobeného lososa necháme vychladit.
Doporučení
Při servírování krájíme lososa na plátky, podáváme například s nakrájenou bagetkou nebo vekou.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek