Rybářský rozcestník

Slavnostní pošírovaný losos

Pošírovaný losos je skvělý servírovaný na různých oslavách. Můžete si ho připravit i doma, například na Silvestra, určitě tímto pokrmem překvapíte své blízké, nebo přátele. Na pošírovaného lososa je vhodný celý losos obecný (atlantský), keta, nebo například gorbuša o váze od 2-3 kg.

2 náročnost
30 minut
pošírovanýpošírovanýpošírovaný
  • 1 ks celý losos, vykuchaný o váze 2-3 kg
  • Na várku:
  • 1 l vody
  • 2 dl bílého přírodního vína
  • 1 dl octa
  • 400 g nakrájené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 g nakrájené cibule
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 ks na kolečka nakrájené citrony
  • 2 ks bobkové listy
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks kuličky pepře
  • sůl
  • Na ozdobu:
  • kadeřavé listové saláty (lollo rosso, letní kadeřavý atd.)
  • cherry rajčata
  • pomeranče
  • majonéza
  • limetky
  • kapary
  • citrony
  • Příprava

    1. Z uvedených surovin uvaříme ve větším pekáči várku, teplota nesmí přesáhnout 100 °C, ideální je 75 -85 °C, zahříváme jen chvíli, stačí 5-10 minut.
    2. Do várky vložíme lososa, přiklopíme, pošírujeme při 75-80 °C 8-10 minut, podle velikosti lososa, rybu ve várce jednou v polovině pošírování opatrně otočíme.
    3. Lososa z várky vyjmeme a necháme na tácu vychladnout a okapat.
    4. Z vychladnuté ryby odstraníme kůží a ozdobíme po stranách listy salátů, plátky citronů, limetek, pomerančů. Lososa ozdobíme dále majonézou, kapary a cherry rajčátky.
    5. Nazdobeného lososa necháme vychladit.

    Doporučení

    Při servírování krájíme lososa na plátky, podáváme například s nakrájenou bagetkou nebo vekou.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    DIGITAL Smart Cradle – absolutní vítěz GRAND PRIX For Fishing 2023

    I letos měl rybářský veletrh For Fishing 2023 bohatý doprovodný program. Kromě jiného se také vystavovatelé mohli přihlásit s nějakým zajímavým výrobkem do soutěže GRAND PRIX For Fishing 2023. Jde o prestižní záležitost a tak není divu, že se letos soutěže zúčastnily i takové rybářské celebrity, jako Karel Nikl nebo Lukáč Krása. Ovšem hlavní cena letos skončila na Slovensku!

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.