Rybářský rozcestník

Pstruh opečený na pánvi, servírovaný s brambory v alobalu a koprovým dipem

V celku na pánvi na másle opečený pstruh, servírovaný s brambory upečenými v troubě v alobalu a koprovým dipem.

2 náročnost
50 minut
Pstruh opečený na pánvi, servírovaný s brambory v alobalu a koprovým dipem
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks vykuchaného pstruha v celku i s hlavou
  • 1-2 lžíce přepuštěného másla
  • hrubozrnná sůl
  • voda
  • pepř
  • sůl
  • Na brambory:
  • 4 ks větší brambory
  • 2-4 snítky (bylinky: tymián, rozmarýn ...)
  • alobal
  • sůl
  • Na koprový dip:
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 1/2 kelímku bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 ks naťové cibulky
  • 1 ks malý stroužek česneku
  • několik snítek naťové petrželky
  • několik snítek kopru
  • citronová šťáva
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Pod studenou tekoucí vodou omyté pstruhy usušíme, po bocích na několika místech nařízneme, nasolíme zevnitř i z venku hrubozrnnou solí, opepříme
    2. Připravené pstruhy vložíme na pánev s rozpuštěným máslem a opékáme dozlatova, poté otočíme a ryby opečeme i z druhé strany
    3. Mírně podlijeme, zaklopíme poklicí a necháme ještě chvíli jen tak probublávat, pak zdroj tepla vypneme, pstruhy necháme zaklopené a vytáhneme je až, když je budeme servírovat.

    Příprava brambor:
    1. Důkladně očištěné, neoloupané brambory spolu s větvičkou tymiánu a rozmarýnu zabalíme do alobalu (každou zvlášť!)
    2. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 45 minut
    3. Upečené brambory servírujeme i s pootevřeným alobalem, mírně rozkrojené, osolené

    Příprava koprového dipu:
    1. V misce spolu smícháme jogurt se zakysanou smetanou a majonézou
    2. Směs dochutíme nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem a nadrobno pokrájenou cibulí
    3. Nakonec dip dochutíme cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou.

    Doporučení

    Pstruhy servírujeme na talíři spolu s bramborami v alobalu, který jsme mírně pootevřeli, nakrojili a osolili zevnitř a s koprovým dipem podávaným zvlášť v mističkách. Vhodnou ozdobou je kousek citrónu, snítka kopru a petrželky.

    Poznámka

    Recept na přepuštěné máslo najdete zde: Přepuštěné máslo.

    Nejčtenější články

    Vše o cestování již brzy v Letňanech: Představí se to nejlepší z karavaningu, lodí, vodních sportů i světových a českých destinací

    Jak se stát karavanistou, jak získat vysněnou loď nebo kam vzít rodinu na dovolenou, ať už koukáte po Česku či na exotické destinace? Nejkomplexnější přehlídku cestovatelských trendů, program pro odborníky i širokou veřejnost nebo lákavé soutěže si užijí návštěvníci PVA EXPO PRAHA již ve dnech 15. až 17. března. Koná se unikátní souběh veletrhů FOR CARAVAN, FOR BOAT a HOLIDAY WORLD & REGION WORLD. Jaké unikáty přinese?

    Ohlédnutí za páteční návštěvou veletrhu FOR CARAVAN 2024

    Široká karavanistická veřejnost mohla od pátku do neděle (od 15-17.3.2024) v areálu PVA v Praze v Letňanech navštívit 15 ročník výstavy obytných automobilů a karavanů. Výstava FOR CARAVAN má bohatou tradici. V několika halách, ale i ve venkovních prostorách areálu, bylo opět na co se koukat. My jsme letošní prodejní výstavu navštívili hned v pátek a tak vám pomocí fotografií chceme ukázat především přívěsy a auta vhodné pro nás rybáře. S potěšením musíme konstatovat, že pro opravdové outdoorové nadšence se i na našem českém trhu objevuje čím dál více obytných aut i přívěsů, které se nezaleknou ani opravdu těžkých terénů.

    Pozvánka na závody na Olešné

    Místní organizace Rakovník zve na závody na závlaze Olešná, které se konají tradičně poslední dubnovou sobotu, což je letos 27. 4. 2024….