Rybářský rozcestník

Pstruh opečený na pánvi, servírovaný s brambory v alobalu a koprovým dipem

V celku na pánvi na másle opečený pstruh, servírovaný s brambory upečenými v troubě v alobalu a koprovým dipem.

2 náročnost
50 minut
Pstruh opečený na pánvi, servírovaný s brambory v alobalu a koprovým dipem
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks vykuchaného pstruha v celku i s hlavou
  • 1-2 lžíce přepuštěného másla
  • hrubozrnná sůl
  • voda
  • pepř
  • sůl
  • Na brambory:
  • 4 ks větší brambory
  • 2-4 snítky (bylinky: tymián, rozmarýn ...)
  • alobal
  • sůl
  • Na koprový dip:
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 1/2 kelímku bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 ks naťové cibulky
  • 1 ks malý stroužek česneku
  • několik snítek naťové petrželky
  • několik snítek kopru
  • citronová šťáva
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Pod studenou tekoucí vodou omyté pstruhy usušíme, po bocích na několika místech nařízneme, nasolíme zevnitř i z venku hrubozrnnou solí, opepříme
    2. Připravené pstruhy vložíme na pánev s rozpuštěným máslem a opékáme dozlatova, poté otočíme a ryby opečeme i z druhé strany
    3. Mírně podlijeme, zaklopíme poklicí a necháme ještě chvíli jen tak probublávat, pak zdroj tepla vypneme, pstruhy necháme zaklopené a vytáhneme je až, když je budeme servírovat.

    Příprava brambor:
    1. Důkladně očištěné, neoloupané brambory spolu s větvičkou tymiánu a rozmarýnu zabalíme do alobalu (každou zvlášť!)
    2. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 45 minut
    3. Upečené brambory servírujeme i s pootevřeným alobalem, mírně rozkrojené, osolené

    Příprava koprového dipu:
    1. V misce spolu smícháme jogurt se zakysanou smetanou a majonézou
    2. Směs dochutíme nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem a nadrobno pokrájenou cibulí
    3. Nakonec dip dochutíme cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou.

    Doporučení

    Pstruhy servírujeme na talíři spolu s bramborami v alobalu, který jsme mírně pootevřeli, nakrojili a osolili zevnitř a s koprovým dipem podávaným zvlášť v mističkách. Vhodnou ozdobou je kousek citrónu, snítka kopru a petrželky.

    Poznámka

    Recept na přepuštěné máslo najdete zde: Přepuštěné máslo.

    Nejčtenější články

    Výměnný obchod s kosem

    Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

    Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

    Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

    Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

    Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím