V celku na pánvi na másle opečený pstruh, servírovaný s brambory upečenými v troubě v alobalu a koprovým dipem.
1. Pod studenou tekoucí vodou omyté pstruhy usušíme, po bocích na několika místech nařízneme, nasolíme zevnitř i z venku hrubozrnnou solí, opepříme
2. Připravené pstruhy vložíme na pánev s rozpuštěným máslem a opékáme dozlatova, poté otočíme a ryby opečeme i z druhé strany
3. Mírně podlijeme, zaklopíme poklicí a necháme ještě chvíli jen tak probublávat, pak zdroj tepla vypneme, pstruhy necháme zaklopené a vytáhneme je až, když je budeme servírovat.
Příprava brambor:
1. Důkladně očištěné, neoloupané brambory spolu s větvičkou tymiánu a rozmarýnu zabalíme do alobalu (každou zvlášť!)
2. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 45 minut
3. Upečené brambory servírujeme i s pootevřeným alobalem, mírně rozkrojené, osolené
Příprava koprového dipu:
1. V misce spolu smícháme jogurt se zakysanou smetanou a majonézou
2. Směs dochutíme nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem a nadrobno pokrájenou cibulí
3. Nakonec dip dochutíme cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou.
Pstruhy servírujeme na talíři spolu s bramborami v alobalu, který jsme mírně pootevřeli, nakrojili a osolili zevnitř a s koprovým dipem podávaným zvlášť v mističkách. Vhodnou ozdobou je kousek citrónu, snítka kopru a petrželky.
Recept na přepuštěné máslo najdete zde: Přepuštěné máslo.