Rybářský rozcestník

Slávky dušené se smetanovou omáčkou

Takto upravené slávky podáváme jako teplý předkrm nebo jako lahůdku.

2 náročnost
45 minut
  • Pro 6 osob:
  • 60 ks slávek
  • 50 g másla
  • 40 g žampiónů
  • 40 g cibule
  • 30 g másla na zjemnění
  • 2 ks žloutky na zjemnění
  • 1/8 l základní bešamelové omáčky bílé
  • 1/8 l bílého vína
  • 1/16 l smetany
  • trochu zelené petržele
  • trochu tymiánu
  • bobkový list
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. V širší nádobě rozpustíme máslo, do něho dáme nadrobno nakrájenou cibuli, očištěné a na plátky nakrájené žampióny, nasekanou zelenou petržel, tymián, bobkový list, osolíme, opepříme a zalijeme vínem
    2. Přidáme očištěné, pevně zavřené slávky a zakryté poklicí dusíme na ohni tak dlouho, až se otevřou
    3. Potom maso (tělíčko) slávek z lastur vyjmeme, očistíme a každé zvlášť vložíme opět do jedné lastury
    4. Šťávu z podušených slávek procedíme, přidáme k ní vodu z lastur a trochu ji zavaříme
    5. Přilijeme bílou omáčku, krátce povaříme, zjemníme žloutky rozkvedlanými ve smetaně a máslem, je-li třeba omáčku ještě přikořeníme a pak ji nalijeme na maso slávek v lasturách.

    Doporučení

    Příloha: Topinky nebo měsíčky z lístkového těsta.

    Poznámka

    Bešamelová omáčka viz: Bešamelová omáčka.

    Nejčtenější články

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.